Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Lyme-kór csak ritkán halálos

2015.03.31


2011.01.07 14:30

Régóta vitatkoznak a tudósok arról, hogy a Lyme-kórnak milyen hosszú távú hatásai vannak az egészségre nézve. Egy új amerikai kormányzati tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a kullancs által terjesztett betegség a megfelelő ellátás mellett ritkán okoz halált.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) munkatársai összesen 45 amerikai államból gyűjtöttek adatokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy 1999 és 2003 között 114 esetben volt halálesetért okolható a Lyme-kór - írja a Reuters Health.

A legtöbb esetben azonban a kór csupán egy volt a sok egészségügyi probléma közül, ami halálhoz vezetett, és csupán 23 esetben volt bizonyítható, hogy a betegség volt a halálozás legfőbb okozója. Ráadásul csak egyetlen beteg vesztette életét a Lyme-kór egyik hosszú távú következménye miatt: a fertőzés következtében ugyanis károsodhat a központi idegrendszer, ennél a páciensnél pedig emiatt alakult ki légzési elégtelenség.

Azt azonban a kutatók sem tagadják, hogy bár halált ritkán okoz, a betegség komoly egészségügyi problémákat okozhat. Épen ezért ha bármilyen tüntet észlelünk magunkon, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

OrientPress Hírügynökség