Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Lyme-kór ismeretlen áldozatai

2015.03.29

A Lyme-kór ismeretlen áldozatai

FALMOUTH - Két évtizeddel ezelőtt Elizabeth Pykosz élete darabjaira kezdett hullani.

 

2002-08-01 00:21:57 | Abraham, Y.| Lyme-kór, Lyme-betegség, Lyme-borelliosis, Lyme kór, Lyme betegség, Lyme borelliosis

 

1978-ban az akkor 21 éves boldog nő basszusgitározott egy country-együttesben, és gyermekei szerető anyja volt. Azután az idill hirtelen és váratlanul szertefoszlott, és helyébe súlyos, kezelhetetlen depresszió lépett, amin a pszichotropikus gyógyszerek és a 10 öngyilkossági kísérlet sem változtatott.

Amivel csak próbálkoztak orvosai, az mind rontott az állapotán. Megpróbált festegetéssel úrrá lenni rossz lelkiállapotán, de lassan a tehetsége is elveszett. A legrosszabb pedig az volt, hogy nem lehetett tudni, mi jutatta ide.

Két évvel ezelőtt az akkor 40 éves Pykosz megtudta, hogy betegségének testi oka volt: a Lyme-kór.

Bár a Lyme-kór legtöbb gyakori tünetét - kiütések, letargia, ízületi fájdalmak - ismerjük, az előrehaladott kór szellemi tüneteiről még ma is csak keveset tudunk. Egyes orvosok szerint ezek közé sorolható a szorongás, a memóriavesztés, a depresszió, a fokozott agresszió vagy a gyakori hangulati változások.

A gyakran kullancscsípés által terjedő betegséget azóta kíséri nagy figyelem, hogy a hetvenes évek végén Cape Cod közelében felfigyeltek rá, és először azonosították. Egyre több beteget diagnosztizálnak és kezelnek helyesen antibiotikumokkal még azelőtt, hogy a baktériumok visszafordíthatatlan károsodásokat okoznának.

Ám sokan azt mondják, hogy az előrehaladott Lyme-kór szellemi tüneteitől szenvedő betegekre eddig nem sok figyelmet fordítottak. Az ő esetükben a betegséget nem állapították meg időben, és a betegek állapota rohamosan romlott, ahogy a kórfolyamat elérte az agyat.

Az orvosok becslései szerint az Egyesült Államokban Pykoszhoz hasonló betegek ezreit kezelik tévesen pszichotropikus gyógyszerekkel ahelyett, hogy antibiotikumokat kapnának.

"Ha korábban diagnosztizálták volna, mindezt el lehetett volna kerülni" - nyilatkozta Pykosz szenvedéssel eltöltött éveiről. "Rengeteg borzalmas dolgon mentem keresztül, és ez rettenetesen dühít."

A Pykoszhoz hasonló betegek a nő ügyvédje szerint a még mindig rejtélyes betegség elleni háború legelső vonalában harcoltak; ők kapták a legtöbb sérülést.

Most nagy vita robbant ki miattuk azok között, akik szerint a Lyme-kór igen gyakori, és azok között, akik váltig állítják, hogy a kórt túldiagnosztizálják, és feleslegesen kezelnek annyi embert nagy dózisú antibiotikumokkal. Az egyik orvoscsoport meg van győződve arról, hogy ez a betegség okozza a szellemi tüneteket, míg a másik szerint ez a kapcsolat nem bizonyított, és hogy a pszichiáterek feleslegesen mérgezik betegeiket antibiotikumokkal.

"Úgy vélem, hogy sok Lyme-kóros eredetűnek vélt pszichiátriai rendellenesség hátterében nem a Lyme-kór áll, és a hosszútávú antibiotikumos kezelés helyett valami mást kellene kapniuk a betegeknek" - jelentette ki dr. Allen Steere, a New England Medical Center reumatológiai osztályának vezetője, az intézetben működő Lyme Disease Program igazgatója.

Azok szerint, akik a Lyme-kórosokat pszichiátriai problémáik miatt kezelik, dr. Steere közegészségügyi válságról nem vesz tudomást.

"Minden egészségügyi szakember számára intő jel kellene, hogy legyen, amit mostanában fedezünk fel" - jelentette ki dr. Paul K. Ling, pszichológus, a súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő Lyme-kórosok szóvivője. "Ha nem, rengeteg felesleges szenvedést okozunk a betegeknek."

Sokakat arra emlékezteti a helyzet, amikor korábban testi eredetű betegségeket szellemi elváltozásoknak diagnosztizáltak és akként is kezeltek.

"Számos beteget zártak korábban elmegyógyintézetbe, akikről később kiderült, hogy pajzsmirigybántalmuk, szifiliszük vagy bőrfarkasuk volt" - tudtuk meg dr. Sam T. Dontától, a Boston University professzorától. "A történelem arra tanított meg bennünket, hogy ezeknek a tüneteknek mindig van valami oka. Semmit sem lehet a gonosz szellemek számlájára írni."

Greg, aki vezetéknevének elhallgatását kérte, a betegség nevét adó Lyme város közelében nőtt fel. Elmondása szerint gyermekkora óta bajlódik szellemi rendellenességekkel, de állapota mintegy 10 évvel ezelőtt fordult rosszabbra, amikor brókerként kezdett el dolgozni. Először bipoláris betegséget állapítottak meg nála, bár továbbra is kimerültségre és ízületi fájdalmakra panaszkodott.

"Soha senki sem kérdőjelezte meg a diagnózist, soha senki sem gyanakodott testi eredetű betegségre. Ez elképesztő" - mondta Greg.

Ha helyesen azonosították volna a betegséget, mondta Greg, ez csak egy kis bukkanó lett volna az életútján, így azonban hatalmas sziklaként tornyosul előtte.

Bár Greget még mindig kínozzák paranoid gondolatok, sokat javult az állapota, amióta leállt más gyógyszerekkel, és csak antibiotikumokat szed. A férfi jelenleg részidőben karbantartási munkákat vállal.

Pykosz szerint, amióta tisztában van azzal, hogy mi a baja, és abbahagyta a gyógyszerek szedését (volt idő, hogy 14 féle gyógyszert szedett naponta), sokkal jobban van. Már nem gondol többet az öngyilkosságra, és visszatért régi kedvteléséhez, a festéshez is.

Pykosznak és Gregnek is telefonkönyvnyi vastagságú a kartonja, és éveken át szedtek olyan gyógyszereket, melyek állandó ködben tartották a tudatukat. Emellett hosszú időn át együtt kellett élniük azzal, hogy elmebetegként megbélyegezték őket.

"Teljesen felszabadított, hogy miután sokáig éltem úgy, hogy a körülöttem élők szánakoztak rajtam, egyszer csak kiderül, hogy bajaimnak testi okai vannak" - mondta Greg. "Sokkal könnyebb elfogadni, hogy egy élősködő tett ilyenné. Ez erőt és esélyt ad."

Senki sem tudná megmondani, hányan vannak hozzájuk hasonló Lyme-kóros betegek. A Massachusetts Department of Public Health adatai szerint évente 700 amerikai Lyme-kóros esetet jelentenek, de a betegek szóvivői szerint ennél sokkal több eset fordul elő, hiszen sokan anélkül hordozzák a betegséget, hogy tudnának róla, és a jelenlegi tesztekkel nem mindegyik beteg lesz pozitív.

Egyes pszichiáterek szerint az idegrendszeri tünetekkel járó Lyme-kóros esetek száma ezrekben mérhető évente. Dr. Robert Bransfield, a Red Bank-i Riverview Medical Center pszichiáter igazgatóhelyettese szerint ő maga is ezrekkel találkozott már.

A szóvivők szerint széleskörű kampányban kellene felhívni az orvosok és a közvélemény figyelmét a Lyme-kór lappangó eseteire. Dr. Ling a pszichiátriai osztályokra felvett betegek szűrését tartaná megfelelő megoldásnak. A betegség vértesztje kevesebb mint 100 dollárba kerül, de a számos pszichiáter által jobbnak vélt műszeres agyi vizsgálat költsége eléri a 2000 dollárt.

Sokak szerint felesleges pánikkeltés az egész.

Dr. Steere, aki a betegséget 1978-ban elnevezte, nem lát ilyen szoros kapcsolatot a betegség és a szellemi tünetek között. Csak addig ment el, hogy elismerje, a Lyme-kór "enyhe neuropszichiátriai tünetekkel járhat, amelyek közül az enyhe memóriavesztés a legjellemzőbb".

Sajnos azonban a vitát lehetetlen egyértelműen eldönteni, és ez még valószínűleg évekig így lesz.

 

Megjelent: The Boston Globe