Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lyme-kórról

2015.03.27

Mikrobiológia és fertõzõ betegségek

Atípusos szimmetrikus Borrelia-lymphocytoma

Djawari, Dj. (Hautklinik des Klinikums Heilbronn): Pädiat. Prax., 2000, 58, 107.

Az ötéves, egyébként egészséges fiú szemöldökein 5 hónap óta növekvõ, livid duzzanat keletkezett, nyirokcsomó-nagyobbodás, panaszok és általános tünetek nélkül. Juvenilis dermatomyositisre gyanakodtak. A sok kenõcs hatástalan volt. Ismételt kikérdezés után csak pár napja derült ki, hogy valamikor kullancs csíphette meg a lábát. Az anti-Borrelia-burgdorferi-IgG-immunfluoreszcens teszt pozitív (titere 1:320).

Háromhetes cefuroxim-kezelés után a gyermek tünetmentes lett. Recidíva 5 év múlva sem jelentkezett. A Borrelia-szerológia negatív.

A borreliosist kullancs- vagy bögölycsípés közvetíti. A klinikai megnyilvánulása igen sokszínû. Számos ismeretlen betegség késõbb borreliosisnak bizonyult. Az anamnézisben gyakran nem is szerepel kullanccsípés. A laboratóriumi kimutatása a különbözõ törzsek eltérõ antigenitása miatt nehéz. A szerológia sokszor álnegatív.

A rovarcsípés után napokhetek múlva centrifugálisan terjedõ, gyûrû alakú, panaszt nem okozó pír, erythema migrans jelenik meg. E korai I. stádium rendszerint tünetmentesen zajlik le, máskor levertség, myalgia, angina léphet fel, amelyet vírusinfekciónak, grippének vélhetünk.

Hetekhónapok múlva a II. stádiumban az infekció kardiológiai, neurológiai, reumatológiai és/vagy dermatológiai tünetek kíséretében szétterjed. Lymphocytás meningoradiculitis, Bannwarth-szindróma léphet fel gyöki fájdalmakkal, perifériás paresisekkel (n. facialis, n. abducens) és lymphocytás liquor-pleiocytosissal. A panaszokat sokszor tévesen discusprolapsussal magyarázzuk. Máskor lymphocytás meningitisek (fejfájás,  meningismus, agyidegbénulás,  plexus,  neuritisek, encephalitisek, pszichopatológiás eltérések), myocarditis (AV-blokk), arthritisek, erythema, lymphocytoma, granuloma jelentkezhetnek.

A III. vagy késõi szakasz változatos tünetekkel hónapokévek után jön, idült, perzisztáló infekció alakjában. Ebben a stádiumban csak ritkán gondolunk borreliosisra és a panaszokat félremagyarázzuk.

A chronicus neuroborreliosist (encephalitis, encephalomyelitis)neuroluessel és sclerosis multiplexszel téveszthetjük össze. Tetra- vagy paraparesisekkel, kisagyi tünetekkel (ataxia, dysarthria) és organikus pszichoszindrómával találkozhatunk. Az alsó végtagokban gyakoriak a heves arthritisek.

Nem minden kullanccsípés okoz infekciót. A különbözõ Borrelia-speciesek eltérõ klinikai képben nyilvánulnak meg.

A kórokozók az endothelsejtekben és a fibroblastokban perzisztálhatnak és kivonják magukat az immunrendszer és a gyógyszerek hatása alól. Autoimmun-választ is okozhatnak.

 

A borreliosis leghatásosabb terápiája a nagyadag cephalosporin 1014, néha 21 napon át. Az amoxycillin is bevált. A kezelés sikerét a tünetek teljes megszûnése és a negatív IgM-szerológia bizonyítja. Az antitest titere csak hónapok-évek után esik. Az elhúzódó pozitív szerológia vagy a titer növekedése további kezelést igényel, nagyadag cefotaxim-lökéssel. A szerológiai ellenõrzéseket 36 havonként végezzük. A tünetek elmúlását nem szabad gyógyulásnak tekinteni. Ha fennáll a klinikai gyanú, a negatív szerológia nem zárja ki a borreliosist.

A ritka álpozitív szerológiai leletet tünetek vagy kullancs-anamnézis nélkül kritikával kell fogadni és meg kell ismételni. A treponemával való keresztreakcióra is gondolni kell.

A borreliosis sokszínû képe még a luesét is felülmúlja, ezért ma a lues helyett a borreliosist tekinthetjük a medicina utánozó majmának.

[Ref.: Mások szerint a borreliosis kezelésének a sikerét nem a szerológiai adatok, hanem a tünetek javulása és a beteg állapota dönti el. Az IgM antitestek szintje évekig magas lehet és nincs kapcsolatban a kórlefolyással, a terápiás igénnyel. (Heininger, U.Christen, H. J.: Lyme-Borreliose: Kontrolle der AK-Titer nur bei klinischen Symptomen. Monatsschr. Kinderheilkd., 2000, 148, 622.)]

Kollár Lajos dr.

 

http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2000/40/616.htm