Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lyme teszt negatív eredményében megbízni akár halálos is lehet

2015.04.23

The high school honor roll student from Poughkeepsie, NY, enjoyed camping, kayaking and music.

 

2013. augusztusában egy 17 éves fiú hirtelen szívmegállásban halt meg. Először az egészségügyisek a Powassan vírust nevezték meg halála okának, azonban egy későbbi cikk a Cardiovascular Pathologist-ban, a poughkeepsie-i fiú Joseph Elone halálának okaként már a lyme carditist jelölte meg. Nem egy ritkán előförduló vírus, hanem a lyme-kór okozta a halálát.

A fiatal fiú három hétig influenza szerü tünetekől szenvedett, majd meghalt. A cikk szerint a boncoláskor elvégzett Elisa és WesternBlot IgM tesztek borreliára pozitívak lettek. A további PCR és ICH tesztek is megtalálták a borrelia spirochétát a beteg májában, szívében, tüdejében és agyszövetében.
A cikk szerzője megerősíti, hogy a fiú lyme carditisben szenvedett.

Joseph Elone éppen egy két hetes táborozásból tért vissza Rhode Island-ről ami endémiás területnek számít, amikor beteg lett. Szülei szerint először enyhén köhögött, alkalmanként láza volt, fájt a torka, gyenge volt, fájt a feje és testszerte fájdalmai voltak. A szerológiai tesztek lyme-ra és anaplazmára negatívak lettek.

A fiatalember tünetei azonban rosszabbodtak. Emésztési problémákra panaszkodott, furának érezte a fejét, és fényérzékeny lett. A Poughkeepsie Journal szerint pihenést és sok folyadékfogyasztást tanácsoltak neki.
Pár nappal később összeesett az udvaron, és kórházba került. Joseph-et megpróbálták az orvosok diagnosztizálni, de pár órával később meghalt. Mindössze 17 éves volt.

Ha valaki a lyme-kórnak megfelelő tünetekkel rendelkezik és endémiás területen járt korábban, akkor az orvosoknak számításba kell venniük a lyme-kór diagnózisát is, még akkor is ha az ellenanyag teszt negatív.
Az emberek hajlamosak a lyme-kórt elbagatelizálni, de ha a betegség korai szakaszában nem kezelik megfelelően, akkor a beteg állapota súlyosbodhat, komoly tüneteket, krónikus állapotot és ritkán halált is okozva.

Noha a lyme carditis ritka, Joseph esete mégis nagyon jó példája annak, hogy milyen veszélyei lehetnek annak,ha a lyme-kór diagnózisa esetén a szerológiai tesztekre támaszkodnak és az alapján állítják fel a diagnózist. Ezenkívül nagyon is megerősíti az orvosok között folyó vitát a lyme tesztek megbízhatóságáról és pontatlanságáról, különösképpen az Elisa és WesternBlot teszteket illetően.

Joseph tünetei tipikusan lyme-kór tünetek voltak: fáradtság, fejfájás, fájdalmak testszerte, emésztési problémák, láz, fényérzékenység, valamint endémiás területen járt, ráadásul táborban volt. Dutchess megyében élt, ami lyme-kórt tekinte magasan endémiás területnek számít, és ahol a kullancsok 50%-a lyme-kórral fertőzött.

Josephet sajnos nem diagnosztizálták lyme-kórral és ezért nem is kapott rá kezelést. Az ő esetében sajnos a negatív teszteredmény miatt nem vették figyelembe a tüneteit.
A CDC felhívja rá a figyelmet, hogy a betegség korai stádiumában, vagyis az első pár hétben a betegek tesztje negatív eredményt adhat, mert még nincs elég ellenanyag a vérben. Az Elisa és a WesternBlot tesztek az esetek 60%-ban sajnos téves eredményt adnak.
Az ILADS irányelvei szerint dolgozó kezelőorvosok ezért a tünetek alapján történő kezelés fontosságát hangsúlyozzák akkor is, amennyiben a teszt eredmény negatív.

http://danielcameronmd.com/relying-on-a-negative-lyme-dise…/

Dr. Daniel Cameron

Dr. Daniel Cameron, MD, MPH, is a nationally recognized leader for his expertise in the diagnosis and treatment of Lyme disease and other tick-borne illnesses. For more than 25 years, he has been treating adolescents and adults suffering from Lyme disease.