Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Burrascano: Ellentmondások a krónikus lyme körül

2015.03.15

Dr. Joseph J. Burrascano, az egyik legismertebb amerikai Lyme-kórra specializálódott orvos is tanúskodott a szenátusi meghallgatáson, ami az esetleges érdekellentét megállapítására irányult, vallomása itt olvasható:

„Van egy akadémiai csoportja a Lyme-kórral foglalkozó kutatóknak és orvosoknak, aki véleménye rengeteget nyom a latban. Sajnos közülük sokan nem tudóshoz méltóan, etikátlanul viselkednek. Elavult, öncélú nézeteket képviselnek és megkísérlik lejáratni azokat, akik az övékétől eltérő véleménnyel vannak. Etikailag megkérdőjelezhető befolyással bírnak az orvosi lapok tartalma felett, ami lehetővé teszi számukra a megalapozatlan tanulmányok publikálását. Összedolgoznak a kormányzati szervekkel az értekezletek napirendjét befolyásolva és kizárják azokat, akik máshogyan gondolkodnak. Személyes vagy professzionális érdekek vezérlik őket, beleértve számos érdekellentétet.

Ez a csoport azt vallja, hogy a Lyme-kór egyszerű, ritka betegség, amit könnyű elkerülni, nehéz elkapni, a diagnózisa egyszerű, könnyen kezelhető és 30 nap vagy kevesebb idő alatt kezelhető antibiotikummal.

Az igazság azonban az, hogy a Lyme-kór a leggyorsabban terjedő fertőző betegség ebben az országban az AIDS után, az ezzel járó költségek több milliárd dollárra rúgnak. A szabadban elkaphatja bárki, nagyon gyakran hónapokig, évekig vagy egy örökévalóságig diagnózis nélkül marad a beteg, akinél emiatt krónikus betegség alakul ki és akár teljesen lerokkanhat annak a kezelésnek az ellenére, amit ez a csoport „megfelelőnek” nyilvánít. Halálos kimenetele is volt már a Lyme-kórnak.

Ez a csoport úgy gondolja, amennyiben a beteg nem reagál a kezelésre, akkor ez az általuk elnevezett poszt-Lyme-szindrómára utal. Szerintük ennek nincsen köze a fertőzéshez, csupán reumás illetve ízületi betegségek tünetei az immunrendszer aktiválódása miatt.

Valójában számos krónikus Lyme-os beteg, akiknek a kezelését elutasították, pozitívan reagál, sőt, meg is gyógyul amennyiben további antibiotikumos kezelésben részesül.

Érdekesnek találom, hogy azok, akik a poszt-Lyme-szindrómát az arthritis egyik alakjaként definiálják, ennek a betegségnek a holdudvarába tartozó csoportokból és ügynökségekből élnek. Többen közülük közismerten nagy összegű konzultációs díjat kapnak a biztosítótársaságoktól olyan jellegű tanácsokért, amik alapján a 30 napot meghaladó antibiotikum káros. Teszik azt annak ellenére, hogy a beteg látja kárát. Annak ellenére, hogy a kiegészítő kezelés segíthet és annak ellenére, hogy ez az eljárás nem fordul elő más betegségek esetében.

Ennek a csoportnak az útmutatását követve számos állam kormányzati szerve vizsgálatot kezdeményezett, meglehetősen fenyegetőt – azok ellen az orvosok ellen, akik liberális nézeteket vallanak a Lyme-kór diagnózisát és kezelését illetően. Be kell vallanom, magam is kockázatot vállalok azzal, hogy ma nyilvánosan beszámolok ezekről a véleményekről annak ellenére, hogy több száz orvos és több ezer beteg világszerte egyetért velem.

http://www.lymebeteg.hu/orvosoknak1.html#ketoldal