Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Willy Burgdorfer-rel - a borrelia baktérium felfedezőjével

2015.03.16

2007. februás 28-án az Under our skin c. dokumentumfilm stábja meginterjúvolta Dr. Willy Burgdorfert, aki a National Instititutes of Health (továbbiakban NIH) volt dolgozója. Az interjú három órán át tartott az otthonában, Montanában. Dr. Burgdorfer a Lyme-kór okozójának a Borrelia Burgdorferi-nek (mely egy spirochéta - egy baktérium típus) felfedezője és névadója. Rengeteg díjat kapott, többek között a Robert Koch Arany Medált,és ő a Lyme Borreliosis nézőpontjai címü könyv társszerzője. Épphogy csak elkezdtük a filmezést, dörömbölést hallottunk az ajtón és a közeli Rocky Mountain Laboratoires, egy a NIH-hez tartózó biológiai kutatóintézet egyik vezető kutatójával találtuk szembe magunkat. A hívatlan vendégünk a küszöbön állva azt mondta: “Azt az utasítást kaptam, hogy ezt az interjút felügyeljem. Ez az utasítást a legmagasabb szintekről kaptam. Vannak dolgok amiről Willy nem beszélhet.”

Megdöbbentünk, mivel Dr. Burgdorfer még 1986-ban nyugdíjba vonult. Mi úgy mentünk oda hogy egy privát személlyel beszélgessünk, egy nyilvános felfedezés történetéről amelyért Nobel díjra is felterjesztették. Korábban még ugyanebben az évben a NIH visszautasította a kérésünket, hogy bármelyik kutatójukat is megintejúvoljuk. Mi is folyik itt? Miért is akarja a NIH cenzúrázni az USA-ban a leggyorsabban terjedő kullancsok által terjesztett betegségről szóló információkat?

Szerencsénkre a mi vasakaratú rendezőnk, Andy Abrahams Wilson kiutasította a házból a NIH-ből érkező munkatársat, és ami ezután következett, az egy elképesztően őszinte interjú a Lyme-kórról – annak veszélyeiről és az azt övező vitákról. Az alábbiakban a három órás interjú legfontosabb részletei olvashatóak:

Andy Wilson: Mik a hasonlóságok a Borrelia burgdorferi és a syphilis között?

Dr. Burgdorfer: A hasonlóságok amikről én tudok azok az agy, az idegrendszer fertőzésével kapcsolatosak. A syphilis spirocheta, a Treponema pallidum vonzódik az idegrendszeri szövetekhez. A Borrelia burgdorferi nagyon hasonló hozzá. A gyermekek különösen érzékenyek a Borrelia burgdorferi–re. A Lyme-kór spirochetája sokkal virulensebb mint a szifiliszé. Még nem tudunk mindent róla. És még vérkenetet sem csinálhatunk a Borrelia burgdorferi-t keresve, mert bár az organizmus ott van, mi mégsem látjuk. Nem lehet megtalálni ezt a spirochetát benne.  Hogy miért is nem? Van egy betegem, mindene remeg testszerte, és az izületi folyadékai tele vannak spirochétákkal de a vérében nem lehet látni őket. Tehát van valami ebben az organizmusban amitől más, mint a többi.

Andy Wilson: Miért olyan nehéz megtalálni a Borrelia burgdorferi-t a testben és kitenyészteni azt?

Dr. Burgdorfer: A Borrelia burgdorferi-t a beteg szöveteiben rettenetesen nehéz kimutatni először is azért, mert senki sem szereti ha mintát vesznek az agyából azért, hogy spirochétákat keressenek benne. Ugyanez a helyzet a beteg többi szövetminta vételével is. Bármely szerv vagy szervrendszer ferzőzött lehet a szervezetben spirochétával, de ezt bizonyítani rendkívülien nehéz. Sebészi beavatkozást igényel, ami nagyon drága.

Andy Wilson: Hisz ön a kiújuló Lyme fertőzés elméletében?

Dr.Burgdorfer: Igen, hiszek a kiújuló fertőzésekben mivel az emberek akik Lyme-kórban szenvednek tíz, tizenöt vagy húsz év múlva ismét betegek lesznek. Mert úgy tünik, hogy ez a mikro-organizmus képes arra, hogy elbújjon a szövetekben és lehetséges, hogy egyszer csak újra megjelenik, és magával hozza azokat a klinikai tüneteket, amiket már korábban is okozott. Ezek vitatott kérdések a mikrobiológusok számára, mint ahogyan az orvosok számára is akik a betegséget hivatottak kezelni.

Andy Wilson: Mi a véleménye a Lyme-kórt övező vitákról?

Dr. Burgdorfer:  A Lyme-kórt övező viták és harcok szégyenletesek. És ezt azért mondom mert az egész egy politikai dolog. Sok olyan orvos van aki hozzá sem nyúl egy Lyme-os beteghez. Az asszisztensnek mondják: “Mondja meg ennek az embernek, hogy menjen el. Nem akarom látni.” Ez szégyenletes. Ez azokra az orovosokra is vonatkozik akiknek még ahhoz sincs bátorságuk hogy megmondják a páciensnek, hogy “Lyme-kórja van és én semmit sem tudok erről a betegségről.”

Wilson: Mit gondol mi a kapcsolat a Lyme-kór és az olyan neurodegeneratív betegségek között, mint az Alzheimer vagy a Parkinson-kór?

Dr. Burgdorfer: Jelenleg folyik egy kutatóintézet felállítása a Columbia Egyetemen, amely többek között ezt a kérdést fogja kutatni, mert sok orvos hiszi úgy, hogy a neurológiai tünetek, függetlenül attól, hogy milyen típusúak, tipikusan jellemzőek a Lyme-kórra.

Wilson: Mi a kutatások következő lépése?

Dr. Burgdorfer: A kutatás következő szakasza az idegrendszeri megjelenések kutatása kell hogy legyen. A Borrelia burgdorferi változékonysága elképesztő. A spirohéta változékonyságát, azt hogy a spirochéta képes-e betegséget okozni vagy sem, antigén struktúrját kell kutatni. Ezek a baktériumok bebújnak a lymphocytákba, mindenféle szövetekbe. Attól hogy nem látjuk őket az adott szövetben, attól még ott vannak. Ahogy az immunrendszer válasza legyengül, képesek-e újra bekerülni a véráramba és betegséget okozni?

 

Wilson: Van önnek Lyme-kórja?

Dr. Burgdorfer: Nem, nincs. De ezt csak óvatosan mondom, hiszen 1981 óta a Lyme-kórral dolgozom.

Nem sokkal miután kikapcsoltuk a kamerát és elkezdtük összeszedni a felszerelésünket, Dr. Burgdorfer kényszeredett mosollyal azt mondta: “Nem mondtam el mindent”.  

 

Kommentek:

“Lassan elveszítem a látásomat a krónikus Lyme miatt, míg eközben már lassan tönkremegyek anyagilag az antibiotikumok kifizetése miatt amik nem is használnak. A jobb szememre már majdnem teljesen vak vagyok. Kétségbe vagyok esve. Valaki meg tudja mondani, hogy az Ezüst kolloid használ-e? Annyi féle dolgot olvastam róla..”

“Kérem Dr. B., ha tud valamit ami segítene a betegség okozta szenvedésen enyhíteni, ossza meg velünk. Én és a lányom Lyme-mal fertőzödtünk Georgiában. Elutasították a kezelésünket, mondván hogy a Lyme délen nem fordul elő. A pozitív tesztünk “ál pozitív” és a tüneteink az “idegesség”. Mi folyik itt? Ne gyere Atlantába a Lyme-mal segítséget kérni, mert itt ez nem létezik vagy inkábbúgy mondanám, hogy nem “elfogadott”!”

“Meg akarok halni. Már 32 éve Lyme-kóros vagyok. Nagyon sokkolt a Dr.B-vel készült interjú, hogy mennyi ember szenved krónikus Lyme-ban és a kezelést mégis visszatartják. Isten segítsen meg bennünket, mert nincs kihez máshoz fordulni.”

 

Willy BurgdorferWilly Burgdorfer