Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kétszer annyi fertőzött kullancs

2015.03.27

Kétszer annyi fertőzött kullancs Sopronban

Sopronban kétszer annyi fertőzött kullancs található, mint átlagosan a világ többi részén. Alig érezzük támadásukat, de a fertőzött egyedeik súlyos betegséget is okozhatnak. A soproniak a tájékoztatások ellenére elővigyázatlanok.

 
Sz. Z. - 2004.06.02. 14:19
 

Régiónk országos viszonylatban az egyik legveszélyeztetettebb terület. Különösen a szárhalmi erdő, a Kis-Tómalom és a brennbergi völgy számít a kullancsok által megszállt területnek.

„ A fertőzött kullancsok aránya a világ többi részén átlagosan 10–30 százalék. Jelenleg ennek duplája jellemző Sopronban."

– Nemcsak a fertőzött egyedek aránya magas, idén a csípések száma is aggasztó – mondta dr. Horváth Zoltán, a soproni Erzsébet-kórház infektológus főorvosa.
– Sokan érkeznek hozzám mesélve, hogy szinte le kellett seperni a kiránduláson kezükre hulló kullancsokat.

A szakember szerint a lakosság a tájékoztatások ellenére nem él a megelőzési lehetőségekkel és elővigyázatlan a megbetegedésekkel szemben. A hazánkban élő fertőzött kullancsok emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek, amelyek közül az agyhártya-, az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór fordul elő az országban. Az agyvelőgyulladás ellen létezik hatásos védőoltás, amelyet a háziorvos írhat fel. Dr. Horváth Zoltán szerint arra azonban még várni kell, hogy a Lyme-kór ellen is megfelelő védőoltás jelenjen meg a hazai gyógyszertárakban. Az Amerikában kidolgozott vakcinához fűzött remények nem váltak be, hisz az európai kórokozó nem azonos az ottanival, emellett a gyógyszer drága is.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fák lombkoronáján, hanem a bokrok, az aljnövényzet leveleinek fonákján függenek. Kirándulás után mindig tartsunk „kullancsvizitet" a testen, ruházaton, hátizsákon, de mindenféle „zsákmányainkon" és a kutyán is, hiszen a házi kedvencekről is átmehet az élősködő az emberekre. Fontos, hogy megfelelően felöltözve kiránduljunk, illetőleg kerüljük a különösen fertőzött területeket.

A főorvos tanácsa, amint észrevettük a kullancsot, igyekezzünk azt minél hamarabb csipesszel eltávolítani. A megfigyelések szerint 24 órán belül a bőrből kiszedve még nem okoz megbetegedést. Ne szabad kézzel próbálkozzunk és ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk szét a potrohát, mert a kórokozó ilyenkor is bekerülhet a szervezetünkbe. A fej beszakadása nem nagy baj, néhány nap múlva kilökődik, ha nem, forduljanak orvoshoz.

A Sopronban másfél évtizede működő Lyme-szakrendelést hétköznap délelőttönként lehet a kórházban felkeresni. A helyi Lyme-klub 300 taggal az ország egyik legszervezettebbje.

A Lyme-kórról

A Lyme-kór első tüneteként bőrpír látható a csípés helyén és környékén, mely a csípést követő harmadik naptól egy hónapig jelenhet meg. A betegség a fertőzés előrehaladottabb szakaszában komoly szívritmuszavarokat, ízületi és idegrendszeri elváltozásokat is okozhat, de minden szervrendszert érinthet. Kezelése hónapokig tartó antibiotikumos kúrával jár, ami nem minden esetben hoz eredményt, így a fertőzés egész életre szóló komoly következményekkel járhat.

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/ketszer_annyi_fertozott_kullancs_sopronban/1097021/
*********************************************************************************************************************************************

Halált is okozhat a kullancscsípés

Gosztonyi Miklós - 2008.04.22. 01:00

Magyarország - Európa-szerte rohamosan terjed a kullancsok által közvetített vírusos agyvelőgyulladás. A betegség magas lázzal jár, s ma már 27 országban – köztük hazánkban is – felütötte fejét.

A rovar által a szervezetbe juttatott anyag agydaganatot, hallucinációt, görcsrohamokat, akár halált is okozhat. Tavaly az európai kórházakban mintegy tizenháromezer TBE-s (kullancs közvetítette vírusos agyvelő-gyulladásos) beteget kezeltek, harminc százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor hazánkban – a védőoltás elterjedésének köszönhetően – évről évre csökken az ilyen, akár halálos kimenetelű betegségben szenvedők száma.

A legveszélyeztetettebbek a túrázók és a sátorozók, a kullancsok ugyanis nemcsak a faágakon rejtőznek, hanem a földön és a fűben is. Most, a turistaszezon kezdetén a szakemberek újból felhívják a figyelmet a kullancs által közvetített megbetegedésekre. Dr. Horváth Zoltán, a soproni Erzsébet oktató kórház infektológus főorvosa magyarázata szerint a vírusos agyvelőgyulladás (TBE) és a Lyme-kór között az a legfontosabb különbség, hogy míg az előbbit vírussal, az utóbbit baktériummal fertőzött kullancs okozza. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a betegség viszont fokozatosan alakul ki, amely elkísérheti akár élete végéig a beteget. A vírusos agyvelőgyulladás viszont akár tíz nap alatt halált idézhet elő. Ugyanakkor ellene már rendelkezünk megelőző védőoltással. „Míg két évtizede évente 40–50 agyvelőgyulladásos beteget regisztráltunk Sopronban és környékén, mint az ország egyik legsúlyosabban kullanccsal fertőzött vidékén, tavaly már egyet sem. A vírus ellen egyébként semmiféle gyógyszer nem hatékony, éppen ezért fontos a megelőző védőoltás" – foglalta össze dr. Horváth Zoltán, aki kifejtette: idén korábban kezdődött a „kullancsszezon", a szakemberek invázióra számítanak. Szerintük a legfontosabb, hogy zárt ruházattal elkerüljük a csípéseket, illetve a bőrpírt okozó csípéssel minél hamarabb forduljunk szakorvoshoz.
 

Dr. Horváth Zoltán főorvos és Novák Jenőné asszisztens kullancsot vizsgál. Akadnak olyan helyek, ahol akár valamennyi kullancs fertőzött lehet. Fotó: Gosztonyi Miklós
Dr. Horváth Zoltán főorvos és Novák Jenőné asszisztens kullancsot vizsgál. Akadnak olyan helyek, ahol akár valamennyi kullancs fertőzött lehet. Fotó: Gosztonyi Miklós


Csörnyei Tamás 14 éves fertőszéplaki diákot kullancscsípés okozta megbetegedéssel kezelik a soproni Erzsébet oktató kórházban. – A családdal a Fertő partján kirándultunk, horgásztunk – mesélte a fiú. – Néhány nap múlva izomfájdalmaim lettek, akkor derült ki, hogy kullancs csípett meg. A háziorvos beutalt a kórház infektológiai osztályára, a vérvizsgálat sajnos pozitív lett. Szerencsére még idejében észrevették a bajt. Gyógyszeres kezelést kapok, s ellenőrző vizsgálatokra kell mennem.
– Ebben az évben korábban érkezett a felmelegedés, emiatt a kullancspopulációk is hamarabb aktivizálódtak. Az elmúlt esztendők azonos időszakához viszonyítva idén mintegy húsz százalékkal emelkedett a megbetegedések száma – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Horváth Zoltán. – Mindebből arra következtetünk, hogy kullancsinvázió várható, hiszen az igazi kirándulóidő még csak ezután következik. Sajnos a két budapesti kutatóorvos nagyüzemi kullancsirtásra kidolgozott projektje egyelőre nem hozott eredményt. Így aki a szabadban – Sopronban és környékén főként a Szárhalmi-erdőben, a brennbergi völgyben, a Fertő-parton vagy a Lövérekben – kirándul, a kullancscsípés megfelelő zárt ruházattal történő megelőzését kell szem előtt tartania. Ha mégis megtörténik a baj, csipesszel távolítsák el a kullancsot a bőrről. Akkor se essünk kétségbe, ha a feje bennmarad, az néhány nap múlva spontán kilökődik. Ugyanakkor ajánlatos minden bőrpírt okozó csípéssel – háziorvosi beutalóval – szakorvoshoz fordulni. Minél előbb sikerül azonosítani a Lyme-kórt, annál könnyebb antibiotikus kezeléssel enyhíteni a következményeket. Sajnos találkoztunk olyan pácienssel is, aki a kullancscsípést követően csak fél év múlva ment orvoshoz, de akkor már bénulásos tünetekkel. A Lyme-kór képes minden szervrendszer károsítására, ezért is fontos a mielőbbi orvosi kivizsgálás. A kezelés az egy-két hónaptól akár néhány évig is eltarthat. Tavaly több mint kétezren keresték fel kullancscsípés miatt a szakrendelést, ez a szám 2006-ban ezernyolcszáz volt. Húsz éve foglalkozunk ilyen jellegű megbetegedések kezelésével. Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét arra, saját érdekükben vegyék komolyabban a kullancscsípéseket, s tegyenek meg mindent annak elkerülése céljából – zárta dr. Horváth Zoltán infektológus főorvos.


Injekció, megelőzésre

A kullancscsípés okozta vírusos agyvelőgyulladás megelőzésére oltóanyagok állnak rendelkezésre. A tb-támogatott injekció felnőttadagja 2120 forintba, a gyerekek részére 1795 forintba kerül. A nem tb-támogatott készítmény felnőttnek 4485, a gyereknek 4130 forint. A csípés okozta betegségre írt antibiotikum – tb-támogatással – már ötszáz forinttól kapható.

 
http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/halalt_is_okozhat_a_kullancscsipes/2054869/