Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lyme-kór - Az orvos válaszol

2015.03.16

Az orvos válaszol:

Tisztelt Doktor Úr!

20 éves lány vagyok. A hétvégén a természetben voltam, és tegnap reggel vettem észre, hogy a lábfejemen van valami. Azt hittem egy seb, de ahogy jobban megnéztem egy kullancs volt. Édesanyám kiszedte belőlem, de a feje bennt maradt. Még sosem volt bennem kullancs. Még kb. 10 éves koromban kaptam kullancs-oltást. Ez még mindig hatásos? A fejét nem tudtam kiszedni. Azt olvastam, hogy majd magától kijön. Ez igaz? El kell mennem orvoshoz? Mikor van baj? Nem piros, csak egy kis púp van ott.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Köszönettel: Tóth Sára

Kedves Sára!

Három hibát követtek el:
1. A védőoltást illeti 3 évente meg kellett volna ismételni...
2. Ha már anélkül merészkedett a természetbe, ahol már alig maradt olyan királyi vad (medve, fakas, vadkan), de annál több a fertőzőtt kullancs ami életet veszélyeztethet, kullancsriasztó sprayt kellett volna használnia.
3. Immár felesleges azon vacilálni, hogy bent van a feje, mert az édesanyja most már biztosan bejuttatta önbe mindazt ami a kullancs potrohában volt. Tehát ha volt benne Borellia Burgdorferi vagy Babesia divergens akkor már szaporodásnak is indulhatott...

Amit tehet:
1. amennyiben 1-4 héten belül láz, fejfájás, hidegrázás, ízületi fájdalmak, kóros fáradékonyság jelentkezik azonnal jelentkezzen a legközelebbi fertőző osztályon.
2. Annak reményében, hogy mégsem fertőzte meg semmivel a kullancs, legyen ez egy figyelmeztetés, és amint a háziorvosa indokoltnak látja, oltassa be magát (ez egyébként csak a vírusos agyhártyagyulladástól és nem a Lyme kórtól véd) és használjon kullancsriasztót ha visszalátogat a természetbe (amit az ember nem véletlenül hagyott ott - ezt csak azok kedvéért írom, akik a "vissza a természethez" hamis próféciáját hirdetik).
3. Ha mégis kullancsot találna magán, legközelebb forduljon szakemberhez vele, és ne bízza laikusra.
Üdvözlettel,
Dr.GSz