Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pulzáló antibiotikum terápia lyme-kórra

2015.07.20

Kezelés utáni Lyme-kór szindróma

[2015.06.02.] - fuggetlen.hu/eurekalert.org

Az alvó sejtek a fennmaradó, gyógyszerekre nem reagáló sejtek, amelyek a normális sejtek változatai, de ellenállnak az antibiotikum-terápiának. Az alvó sejtekben a Lyme-kórt okozó baktérium, a Borrelia burgdorferi bújik meg.

„Nem volt teljesen érthető, miért ütközik nehézségbe ennek kórokozónak a kiűzése, hiszen nem volt rezisztens az antibiotikumokra”– magyarázta Kim Lewis professzor, aki vezette a Northeastern University kutatócsoportját.

Más krónikus fertőzések esetében, ahogy nyomon követték az antibiotikum-terápiával szembeni ellenállást, eljutottak a perzisztáló (‘tovább fennmaradó’) sejtekhez, amelyek a normális sejtek gyógyszereknek ellenálló, alvó variánsai.

Ugyanezeket a perzisztáló sejteket azonosították a Lyme-kór kórokozójánál. A Lyme-kórból, ha korán elkezdik adagolni az antibiotikumot, általában gyorsan kigyógyul a páciens. De a betegek 10-20 százalékánál, akiket később diagnosztizálnak és kezdenek el kezelni, állandósulnak vagy kiújulnak a tünetek: arthritisz, izomfájdalom, fáradtságérzet, idegrendszeri problémák. Ezt nevezték el ‘kezelés utáni Lyme-kór szindrómának’.

A kutatóknak kétféle kezeléssel sikerült radikálisan elpusztítaniuk a betegséget okozó sejteket – laboratóriumban. Az egyik egy rákellenes gyógyszer (Mitomycin C), de ez a toxicitása miatt nem alkalmazható a Lyme-kóros betegeknél. A másik gyógyszer sokkal gyakorlatiasabb megoldás: a pulzáló dózisban adagolt antibiotikum, ami megöli az alvó kórokozó sejteket.

A kutatók elsőként antibiotikumos kezelést adtak, ami megölte a szaporodó fertőző sejteket, de az alvókat nem. Amikor az antibiotikum kimosódik a szervezetből, az alvók felébrednek, de mielőtt idejük lenne helyreállítani a sejtjeik számát, újra antibiotikummal bombázzák őket. Négy kör antibiotikumos kezeléssel teljesen kiirtották a lombikban lévő anyagból az alvó sejteket.

„Abban van a dolog nyitja, hogy meg kell várni az újabb antibiotikummal, míg az alvó sejtek felébrednek.”
„Ez ötletet adhat a gyógyítóknak: elvileg hasonló módon lehet kikezelni egy beteget is ebből, vagy más krónikus fertőzésből. A pulzáló dózisú antibiotikum-adagolás jól működik, főleg azoknál a kórokozóknál, amelyek nem nagyon hamar fejlesztenek ki rezisztenciát.”

http://mok.hu/hirek.aspx?nid=45036

11072589_632837256846745_2957060028391896243_n.jpg