Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cistus Incanus

2015.04.18

Cistus incanus , bodorrózsa


A bodorrózsa egy kúszócserje, mely a mediterrán éghajlaton terem. Örökzöld levelei kissé érdes felületűek, gyantával erősen bevontak, 2-8 cm hosszúak. Mutatós 5 szirmú virágai a fehértől a sötétvörösig, különböző színekben pompáznak. A szuharfélék (Cistaceae) a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe tartozó növénycsalád tagja, mely általában napos vidéken fordul elő, sivárabb, köves talajokat is elviselve.

A bodorrózsát vagy cisztusz rózsát, már az i. e. 4. században is ismerték. Teafőzetként alkalmazták, és igen kedvelt volt egészen a késői középkorig, A 90-es évek végén fedezték fel újra.

Az ehető növények közül a Cistus incanus tartalmazza a legtöbb polifenolt, amelynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert. A polifenolok a másodlagos növényi hatóanyagok azon csoportjába tartoznak, amelyek semlegesítik a szabad gyököket. Rendszeres használatuk erősítik az immunrendszert és megelőzik a betegségek kialakulását. Hatékonyan lép fel a gyulladásokkal szemben és gyorsan, látványosan gyógyít.
A polifenol egyik jótékony tulajdonsága, hogy megszakítja a szervezet számára káros gombás és vírusok oxidációs folyamatát. Ezáltal természetes módon védi a szervezet immunrendszerét. Egy jól működő, egészséges immunrendszer, pedig az egyik legfontosabb szempont a betegségekkel szemben. Természetes védelem a vírusok, baktériumok és gombás fertőzések ellen!

Ez a különleges növény 1999-ben kezdett a figyelem központjába kerülni, és ebben az évben meg is kapta az „európa gyógynövénye” címet.

Rendszeres fogyasztása természetes hatékonysággal védi a szervezetet a vírusoktól, baktériumoktól és mindenféle gombás fertőzésektől.

A Cictus Incanus gyógyászati, terápiás céllal, de megelőzés szempontjából is fogyasztható.
Számos kutatás és tesztek bizonyították, hogy a bodorrózsa a gyakran használatos influenza gyógyszerekkel ellentétben, semmilyen ellenálló vírustörzset nem képez.

Fogyasztásának jótékony hatásai a szervezet számára:

– csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát
– erősíti az immunrendszert
– enyhíti a szénanátha tüneteit és más asztmás megbetegedések tüneteit
– enyhíti az izom és ízületi gyulladást
– enyhíti a menopauza tüneteit
– 3-szor egészségesebb, mint a zöld tea
– sokkal jobban védi a szívet, mint a vörösbor
– 20-szor nagyobb az antioxidáns tartalma, mint a frissen préselt citromlének
– 5-ször hatékonyabb, mint a C-Vitamin ,egy csésze tea megközelítőleg annyi antioxidánst tartalmaz, mint 100 mg C-Vitamin.
– A kullancsok és szúnyogok által terjesztett betegségek ellen is hatékonyan fellép!

Számos szakember támasztotta alá a következő állítást: A kullancsok által terjesztett, gyakran gyógyíthatatlan mérgező borreliose, vagyis a Lyme-kór egyik hatékony ellenszere!

Akár teaként vagy kapszula formájában fogyasztva ellenállóvá tehetjük szervezetünket!
Rengeteg monda kering arról, hogy már az ókori istenek is ismerhették a cisztus kitűnő erejét! Ugyanis már a Krisztus előtti 4. évszázadban a növény gyantáját Egyiptomban is használták. Ott többet között a baktériumok és gombás fertőzések ellenszereként ismerték. A gyanta és polifenol kombinációja a növényt teljes értékűvé teszi, mely az emberek jó közérzetét kívánja szolgálni.
Napjainkban a lipcsei egyetemen is szakemberek elemzik a cistus leveleit, összetevőit és széleskörű hatásait.

Napjainkra feltárt és elismert hatóanyagai:

– Quercetin
– Rutin
– Myricetin
– Catechine

Quercetin:

– Támogatja a szervezet folyadékháztartását
– csökkenti a tüdő és légzőszervi gyulladásokat
– gátolja a pollenek általi reakciós tüneteket
– helyreállítja a koleszterinszintet
– védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól, különösen védi a szemet
– gátolja azon enzimeket, melyek a cukorbetegség kialakulásához vezethetnek

Rutin:

– megköti a szabad gyököket
– kollagént termel
– méregteleníti a szervezetet
– megakadályozza a káros baktériumok, vírusok szervezetbe való jutatását

Myricetin:
– görcsoldó
– védi a szervezetet
– hepatoprotektív – védi a máj működését
– vizelethajtó – javítja a vese funkcióit
– megszakítja az oxidációs folyamatot
– növeli a csontsűrűséget

Catechine:

– legyőzi a szervezet gátjait, mint például a vér-agy-gát.
– megakadályozza a káros peroxyhitrit képződését
– E-vitamint valamint béta-karotint raktároz
– csökkenti a bőrfoltokat
– védi a májat a káros hatóanyagoktól
– javítja a fogak állapotát, csökkenti a foglepedéket ezáltal véd a fogszuvasodástól
– meggátolja a helicobacter pylori növekedését – mely a gyomorfekély és gyomorrák kialakulásért felelős!
– véd a káros sugárzásoktól
– normalizálja a vér glükóz szintjét

Jó tapasztalatok vannak minden olyan esetben, amelyben az immunrendszer erősítése a cél. Vagyis influenza, megfázás esetén, nagyobb betegségből való gyógyulás támogatására, emésztő- és bélrendszeri gyulladásoknál, időskori legyengült szervezetnek. Akár kismamák is fogyaszthatják, jelenleg nincs ellenjavallata. Jó lehet ekcémára, kiütésekre ecsetelni, illetve a bőr egyéb immunhiányos problémáira, pl. sömörök kezelésének kiegészítéseként. Fertőtlenítő hatása miatt hasmenés esetén is érdemes lehet kipróbálni.

Felhasználási javaslat:

Magas hatóanyag tartalma miatt elegendő csak 1 evőkanálnyi gyógyfüvet helyezni 1 liter 70-80 fokra hevített (vagy éppen forrásból lehűlt) meleg vízbe és 5-10 percig áztatni. Ezt a mennyiséget egész napra elosztva fogyasszuk. Ezt a főzetet ecseteléshez, lemosáshoz is használhatjuk. Minden esetben több hetes, napi alkalmazása hozhat eredményt.

Napi 1-2 csésze tea erősíti az immunrendszert. Egészségügyi problémák esetén pedig az ajánlott napi mennyiség 3-4 csésze.

http://www.drugstore.hu/termek/cistus-incanus-2/