Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nozódaterápia

2015.06.30

Borrelia nozóda C 200-as minden harmadik nap egy adag (3 golyócska/csepp vízben oldva), minimum 7 adag (három héten át), a betegség súlyossága szerint egészen 21 adagig (minden harmadik nap szerinti ritmusban). Ezen felül mindig az egyénre szabott homeopátis (alkati) szert kell adni, e nélkül nem lehet gyógyulást elérni. Ezt az egyéni szert (alkati szer) LM potenciában a legjobb adni (Q potencia) naponta egy adagot, hosszabb időn keresztül (hónapok) kell adni. Tapasztalataim szerint nem szabad LM 60-as potenciánál kisebbel kezdeni, majd fel lehet emelni LM 180-as potenciáig, néha egészen LM 240-ig. Különösen a reumatikus megjelenési formáknál bizonyult hatásosnak a mellette párhuzamosan felírt Acidum fomicicum C 12-cc30 / vagy LM 6-os potenciában egy-max. három héten keresztül (napi bevétellel). Hosszan fennálló, vagyis krónikus betegségek esetében a fenti szerekhez még hozzáadják gyakran a Syphilinum-ot, Tuberculinum bovinum-ot vagy Carcinosinum-ot is.

Hp Rocco Kirch
Berlin, Februar 2003

http://www.rocco-kirch.de/texte-zur-homoopathie/borreliose-zeckenstiche/

 

Hogyan müködik a nozódaterápia?

A nozódák olyan gyógyszerek, amelyek beteg emberek kóros szöveteiből, váladékaiból vagy elölt kórokozóiból készülnek a homeopátia szabályai szerint. Mindez meglehetősen ijesztően hangzik, de korrekt alkalmazás esetén teljesen veszélytelen, ráadásul számtalan esetben bizonyította hatékonyságát: a nozódák serkentik az immunrendszer működését, ezért minden akadozó, stagnáló gyógyulási folyamat során, illetve fertőzések utáni visszaesések alkalmával adják őket a betegnek.

 

A nozódák legfontosabb javallata a lezajlott bakteriális vagy vírusos fertőzések után visszamaradó panaszok kezelése. A nozódák segítségével például kiválóan gyógyíthatjuk azokat a pácienseket, akik télen vagy tavasszal átestek egy influenzafertőzésen, de az akut panaszok lecsengése után mégsem tudnak igazán erőre kapni. Továbbra is gyengének érzik magukat, fáj a fejük, idegesek, levertek. Sajnos gyakran sem a páciens, sem az orvos nem a korábban lezajlott betegséggel hozza kapcsolatba ezeket a panaszokat. Sok beteget egyszerűen depressziósnak minősítenek, ezért antidepresszánsokat adnak nekik – azaz nem a baj valódi okát kezelik. Valójában az ilyen panaszok hátterében gyakran egy korábban lezajlott betegség áll. A fertőzés után toxinok maradnak a beteg szervezetében, amelyek kiváltják a panaszokat. Nos, az ilyen esetekben kiváló hatású az influenzavírusból készülő nozódával történő kezelés (szájon keresztül vagy injekció formájában).

 

A szervezet áthangolása

A különféle fertőzések után jelentkező panaszok és tünetek hátterében azonban állhat – az olykor valóban szükséges – antibiotikumokkal történő kezelés, azaz maga a gyógyszervegyület is. Ilyen esetekben érdemes az alkalmazott gyógyszerből elkészíteni a nozódát, amellyel ismét helyreállítható az immunrendszer egyensúlya.

 

Az ún. terrainszanálás keretében a nozódák a szervezet áthangolását szolgálják. Ha például valaki állandóan visszatérő hörghurutban, mandulagyulladásban, melléküreg-gyulladásban szenved, esetleg többször kiújul ajkán a herpesz stb., megfelelő nozódákkal eredményesen kezelhető. A nozódák valósággal „megtisztítják” a betegség táptalaját (terrain), azaz a megtámadott szöveteket. Például a gyakran ismétlődő staphylococcus-fertőzés kiválóan kezelhető staphylococcus-nozóda adásával.

 

A heves terápiás reakció elkerülhető

A nozódákat mindig közepes vagy magas potenciában adják, tehát D30-as vagy D200-as, sőt akár Cpotenciákban. A nozódákat csak tapasztalt homeopata orvos felügyelete mellett szabad alkalmazni, ugyanis heves terápiás reakciókat okozhatnak, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer hatására a tünetek először hevesebbé válnak, fellángolnak. Ez a kellemetlenség elkerülhető, ha betartjuk az alábbiakat:

 

• A nozódákat a betegségek akut fázisában nem szabad szedni (a kivételeket lásd alább).

• Olyan betegségek kezelésében, amelyekben az immunrendszer eleve túl hevesen reagál, pl. atópiás ekcéma vagy reumatoid ízületi gyulladás eseteiben nem, illetve csak rendkívüli  óvatossággal javasolt a nozódák alkalmazása.

 

• A nozódák következő dózisának beszedése vagy beadása előtt mindig meg kell várni, hogy az előző dózis által kiváltott reakciók teljesen lecsengjenek (ez általában 3-4 hét).

 

• A nozódákat mindig átfogó terápiás koncepció keretében kell alkalmazni. A terápiás koncepció fontos része a „drainage” (ejtsd: drenázs), azaz méregtelenítés, kivezetés, amely a nozódaterápiát megelőzi vagy kíséri. A drenázs során a nozódák által felszabaduló méreganyagok könnyebben kiürülnek a szervezetből. Testünk legfontosabb méregtelenítő szervei a máj, a vesék és a kötőszövet (amelyet a természetgyógyászati terminológiában mátrixnak neveznek). Méregtelenítés céljából komplex vagy önálló homeopátiás gyógyszereket alkalmaznak. Ezek a következők lehetnek:

 

• Berberis vulgaris és Solidago virgaurea a vesék,

 

• Chelidonium és Taraxacum officinale a máj,

 

• és Sulfur a mátrix méregtelenítésére.

 

Ezeket a méregtelenítő szereket mindig alacsony potenciában, tehát pl. D4-es vagy D6-os hígításban kell alkalmazni. A méregtelenítő kúra időtartama kb. 3-4 hét. A homeopátiával foglalkozó gyógyszergyártók kínálnak különféle komplex homeopátiás készítményeket is méregtelenítésre, amelyeket a gyártó által megadott adagolási séma szerint kell alkalmazni. A méreganyagok szervezetből történő kiöblítése érdekében ajánlott sok – naponta kb. 2,5-3 liter – vizet inni.

 

A súlyos fertőzések, pl. hepatitis vagy malária megelőzése pusztán nozódákkal semmiképp sem ajánlható. A nozódák alkalmazásával ezekben az esetekben semmiképp sem érhetünk el a kérdéses kórokozókkal szembeni immunitást.

 

Alapvető szabály, hogy akut betegségeket, illetve fertőzéseket soha nem kezelünk nozódákkal. Persze azért itt is vannak kivételek. Az ún. Spenglersanok különleges nozódák (nevüket megalkotójukról, dr. Carl Spenglerről kapták). Ezek baktériumtörzseket (antigének) és az azokra termelt antitesteket tartalmazzák. A „Spenglersan G” nevű termék kiváló gyógyszer influenzafertőzésre, valamint mindenfajta felső légúti fertőzésre. Tartalmaz többek között influenza-A vírus, Haemophilus influenzae és Klebsiella pneumoniae antigént és antitesteket D9-es hígításban. Influenzafertőzés esetén naponta 3–5- ször 10 puff Spenglersan G-t permetezünk a könyökhajlatba, és bedörzsöljük a folyadékot a bőrbe. Ez a terápia célzottan stimulálja immunrendszerünket.

http://tgy-magazin.hu/index.php?page=3&action=SHOW&id=3364