Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cégigazgatónak 80.000 fontot kellett kezelésre költenie külföldön

2015.10.13

Lyme betegek milliói remélik, hogy az ország egyik legbefolyásosabb üzletemberének segítségével most a betegséggel való küzdelmüknek talán véget ér.

John Caudwell kérdőre vonja az NHS-t a lyme-kór problémás diagnózisa és kezelése miatt és több milliót ígért kutatási programra az Egyesült Királyságban.

Az elmúlt két hétben Caudwell igyekezett a figyelmet felhívni azokra az igen összetett problémákra, melyekkel a betegek szembesülnek, miután őt és egész családját is lyme-kórral diagnosztizálták.

A Phones4U alapítója közölte, hogy őt, volt feleségét, két lányát és fiát is nemrég a betegséggel diagnosztizálták - ez egy olyan bakteriális fertőzés, mely képes behatolni az idegrendszerbe és az agyba is.

Eddig az volt a köztudatban, hogy a betegséget okozó baktériumot a borrelia burgdorferi-t kullancsok terjesztik.

De Caudwell meg van róla győződve, hogy a betegség már járványos méreteket öltött, és több százezer ember szenvedhet tőle félrediagnosztizálva.

Azt állítja, hogy mivel ő és egész családja a betegségben szenved, ez számára azt sugallja, hogy szexuális úton és anyáról gyermekre is terjed a terhesség alatt.

A lyme-kór krónikus fáradtságot, arcbénulást és legrosszabb esetben szívmegállást okozhat. Ha diagnosztizálják, van kezelés, de nagy ellentmondások övezik az NHS által végzett tesztek elvégzését. Sok betegnek külföldre kell mennie hogy megerősítsék diagnózisát, majd elkezdhessék a gyógykezelést.


Caudwell ezenkívül arról is meg van győződve, hogy rengeteg más betegség oka is lehet a lyme-kór, pl. Alzheimer vagy szklerózis multiplex.

Az elméletei ugyan szembe mennek a jelenlegi orvosi meggyőződéssel, de Caudwell olyannyira biztos a dologban, hogy milliókat ajánlott fel kutatásra.

Van egy facebook oldala, ahol rengetegen küldenek neki üzenetet, mellyel kapcsolatosan állítja, hogy "több száz eset, melyek az orvosi nemtörődömség és félrediagnosztizált lyme-kór esetei".

Az alábbi riportban egy olyan Észak-Írországban élő emberrel beszéltünk, aki lyme-kórban szenved, de az angol egészségügyi rendszer tesztjén az eredménye negatív lett és ezért nagy összegeket kellett kifizetnie a kezelésre és a diagnózisra is külföldön.

Jason McCullough (45) egy cég igazgatója, aki kb. 80 ezer fontot költött el diagnózist és kezelést keresve a tengerentúlon, miután mint mondja, katasztrófális tapasztalatokat szerzett Észak-Írország egészségügyi rendszeréről.

Habár szerencsésnek tartja magát, mert olyan helyzetben van, hogy megengedheti magának, hogy a magánkezelésekért fizessen, ettől függetlenül megterhelő volt számára is anyagilag ez az egész.

2009 óta voltak tünetei, gyomorproblémái és extrém szempirosság - ezek olyan tünetek, melyek tipikusak a lyme-kórra.

Kezdetben gyomorbénulással (?) kezelték és szemgyulladással. De a tüneteim továbbra is fennálltak, ezért elment egy magán szemészhez, aki lyme-kórra gyanakodott.

A háziorvosa teszteltette a betegségre, de az eredmény negatív lett. Mint ahogyan John Caudwell milliomos is, némi magán kutakodást folytatott, és azt az információt kapta, hogy az NHS tesztjei megbízhatatlanok és gyakran fals negatív eredményt adnak - ez esetben is ez történt.

Caudwell és családja a lyme teszteket Németországban végeztette el, ahol sok angol betegnek pozitív lett az eredménye annak ellenére, hogy a hazai teszteken negatív eredményt kaptak. Jason egy londoni kliniának fizetett, amely elküldte vérmintáját Kaliforniába és Németországba is - mindkettő eredménye pozitívan jött vissza lyme-kórra.

Szerinte ez is mind része annak a küzdelemnek, amellyel a lyme-kóros betegek szembenéznek, és ennek oka a hibás tesztelési módszer és a betegség megértésének hiánya az országában. Jason parlamenti tagoknál lobbizott a tesztek miatt és öt évet töltött azzal, hogy mindent megtanuljon a betegségről.

"Meg vagyok győződve róla, hogy emberek tízezrei lehetnek félrediagnosztizálva. Négy orvosnál voltam már, akik mind lyme-kórral diagnosztizáltak, de Észek-Írországban jelenleg semmilyen kezelést nem kaphatok. Egy vastag stóc orvosi papírom van mindenféle egészségügyi állapotokról, noha korábban semmilyen egészségügyi problémám nem volt, már ez önmagában is azt sugallja, hogy valami nincs rendben.

"Vajon hány ember marad lebénulva, megvakulva vagy halt meg, mert nem diagnosztizálták őket? Ez olyan mint a rák, ha nem kezelik, továbbterjed. Ezzel együtt élni valódi kínzás."

"Szerintem ez a helyzet végül ki fog robbani, mert nagyon kevés ember érti meg a tényeket - és ez az egészségügyi rendszer tagjaira is vonatkozik.

Washingtonban is volt egy specialistánál: "Négyszer voltam ott, és az ott adott kezelés valami hihetetlen változást hozott." "Sokkal aktívabb vagyok most, tudok kajakozni, bár még sok idegfájdalmam van és álmatlanságtól szenvedek. Vannak napok, amikor fellángol a betegség és több a fájdalmam, ez egy visszatérő betegség. Még mindig kezelnek. Két hétig gyógyszeren vagyok, majd két hét szünet. Amikor gyógyszert kapok abban a két hétben még mindig vannak fellángolások.

Eredeti:

http://www.belfasttelegraph.co.uk/life/features/northern-ireland-company-director-had-to-spend-80000-on-treatment-abroad-for-lyme-disease-31603851.html