Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Samantha Stosur

2015.04.16
What a glorious backhand!

Ki ő?: Ausztrál tenniszcsillag, 2011-ben ő nyerte a US opent, és a világranglista negyedik helyén állt akkor.

Ahogyan kezdődött: 2007-ben tünetek egész sora jelent meg nála - begyulladt mandulák, arcpuffadtság, nyakdagadás, kiütések testszerte, extrém fáradtság, fejfájások, fájdalom testszerte, dagadt kéz és láb.

Hogyan gyógyult meg?: Egy sor teszt után (amiket különböző kórházakban végeztek) kapott lyme-kór diagnózist. "Először két hét tablettás antibiotikumot kaptam, majd ezt követte négy hétig intravénás antibiotikum napi kétszer (heti négy alkalommal), majd ismét két hét szájon át szedhető antibiotikus kúra.

Mennyi ideig tartott a gyógyulás?: Sam a kevés szerencsések egyike, mert korán kapott megfelelő kezelést. Az egész lyme kezelése lezajlott kb egy hónap alatt. Az ő példája nagyon jól bizonyítja, hogy a korai felismerés és a korán megkezdett megfelelő kezelés valóban nagyon jelentős előny. Remélhetőleg már mindenkire ez vár majd a közeli jövőben.

Mennyire jött rendbe: Samantha - "Miután rájöttem hogy milyen veszélyes is a betegség, nagyon hálás vagyok, hogy követtem az orvosom utasításait és csak lassan és fokozatosan tértem vissza a normális kerékvágásba. Amivel még szerencsém volt, hogy éppen az USA-ban voltam amikor diagnosztizáltak. Nem lehet tudni, hogy hol kaptam el a betegséget, mert mielőtt Londonban beteg lettem volna, végigutaztam több európai országon is. Ezután Ausztráliába mentem, ahol a lyme-kórt nem ismerik el, majd vissza az USA-ba."

"Amióta megint teljesen egészséges vagyok, azóta nem tapasztaltam egyetlen tünet visszatérését sem, nem estem vissza. "