Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"A kórokozó képes megváltoztatni a szerkezetét és nyugalmi állapotba is visszavonulni. Ezért olyan nehéz a megbízható kezelése"

2015.03.10

lyme_disease_awareness.jpg

A Lyme-kór kezelésének új módjait vitatják

Több évtizedes kutatás után is nagy fejtörést okoznak a kutatóknak a Lyme-kórt és a kullancs encephalitist terjesztő apró, de annál veszélyesebb kullancsok. A betegség kezelésének új módjairól Németországban tanácskoznak szakemberek.

 

"Bár az elmúlt években jelentős előrelépéseket tettünk, a megbízható terápia kifejlesztése továbbra is komoly probléma" - mondta el Kurt E. Müller, a Német Lyme-kór Társaság (DBG) elnöke a szövetség éves ülésén a bajorországi Schweinfurtban.

 

Szakértők kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy elsősorban a kórokozók tulajdonságai miatt olyan nehéz a megfelelő kezelés kidolgozása. "A kórokozó képes megváltoztatni a szerkezetét és nyugalmi állapotba is visszavonulni. Ezért olyan nehéz a megbízható kezelése" - vázolta a problémát Müller.

 

Új lehetőségeket is bemutattak a háromnapos konferencián, amelyen Németországból, Európából és Amerikából érkezett mintegy 140 orvos vesz részt. Innsbrucki kutatók például olyan új módszert fejlesztettek ki, amellyel a páciens szöveteiben megbízhatóbban felismerhető a Lyme-kór.

 

A DBG elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat az emberek immunrendszerének vizsgálata, és az egyes betegek tulajdonságainak feltérképezése.

 

A diagnózis felállítása egyelőre sajnos nem történik teljes biztossággal. A leleteket gyakran különbözőképpen értékelik, és nem ritkán eltérően becsülik fel, kezelésre szorul-e a betegség - mondta el Müller.

 

A Lyme-kór tipikus tünete a kokárdaszerű, úgynevezett Lyme-folt, az izom- és végtagfájdalom, a láz valamint a nyirokcsomó-duzzanat. A kór jelei a kullancscsípés után négy héten belül jelentkezhetnek.

 

Az orvosok a kezelések során antibiotikumokat vetnek be, de ha a betegséget nem ismerik fel idejében, tartós ízületi-, szívizom- vagy ideggyulladás is felléphet következményként.

 

2012.04.21 18:55 MTI