Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lyme-kór hatása a szívre

2015.06.23

sziv-2.jpg

A lyme-kórt a kullancsok által terjesztett borrelia burgdorferi okozza. A legtöbb esetben, a lyme-kórt antibiotikumokkal meg lehet gyógyítani. Amennyiben a betegséget korai stádiumban kezelik, minden a betegségre tipikusan jellemző tünet elmúlik és a betegség tökéletesen gyógyul. Amennyiben ha a lyme-kórt nem kezelik, akkor komoly, életet veszélyeztető komplikációk is kialakulhatnak, melyek az idegrendszert, a szívet és tüdőt érintik, és fáradtságot valamint arthritist is okozhatnak. Észak-Amerikában a betegek kb. 8%-ának szívet érintő komplikációi alakulnak ki, egy a Canadian Journal of Cardiology c. folyóiratban megjelent cikk szerint.

A leggyakoribb szövődmény, amit a lyme-kór okoz, az az elektromos ingervezétési probléma, mely a szív dobogásáért felelős - állapította meg a University of Maryland Medical Center. A szív elektormos jeleket használ, hogy ezáltal biztosítsa a szív sejtjeinek összehúzódását a megfelelő időben ahhoz, hogy az vért tudjon kipumpálni majd visszaáramoltatni. A szívblokk szíven belüli elhelyezkedésének megfelelően különféle vezetési hibák jönnek létre. A lyme-kór gyakran okoz atrioventirucularis blokkot, mely szédülést, légszomjat, ájulást valamint mellkasi fájdalmat és szívdobogás érzést okoz.

Szívduzzanat

A lyme-kóros betegek ezenkívül szívduzzanatot is tapasztalhatnak, amit myopericarditis-nek nevezünk. Amikor a lyme-kórt okozó kórokozó a szívszövetbe behatol, az immunrendszerünk megpróbálja megtámadni azt úgy, hogy számos immunsejtet küld a szívbe, hogy elpusztítsa a baktériumot. Ezen  immunsejtek beáramlásának a hatására a szívet behálózó kis vérerek megdagadnak, megduzzadnak, melyet hétköznapi nyelven gyulladásnak nevezünk. A szív duzzanata kihatással van a szív munkájára, konkrétan a helyes szívdobogásra. Néhány esetben, miután a baktériumot sikerült kipusztítani, az immunrendszer ennek ellenére továbbra is túlreagál, ezért a szív duzzadt és gyulladt marad.

Források:

http://www.livestrong.com/…/185110-heart-complications-of-…/

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6249a1.htm

Fotó: szívszövet mely borrelia burgdorferivel fertőzött, egy feltételezetten lyme carditisben elhunyt beteg szívéből November 12–July 2013

sziv.jpg