Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALS vagy lyme?

2012.08.18

10445941_928285290530314_5061785817951043561_n.jpg

Martin Atkinson-Barr
Késői stádiumú ALS sikeres kezelése (2001)
Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem, hogy 1999. Áprilisa óta 150 ALS beteget teszteltek Lyme-kórra különféle tesztfajtákkal – Western Blot, LUAT, PCR-rel. Egy olyan beteg sem volt, aki az összes teszttípuson negativ lett volna. Sokuknak a PCR tesztje lett pozitív.
A betegség előrehaladása és lefolyása ezen betegeknél teljesen megegyezik az ALS-sel.
A szájon át szedhető antibiotikumokkal való kezelés vegyes eredményeket hozott. Különösen a hagyományos antibiotikumok (pl. doxycycline) mutattak kapcsolatot az ALS betegek romlásával. Egy esetben a páciens gyors romlást mutatott. Az ALS korai stádiumában lévő betegek közül van aki bizonyítottan javult, javult a beszéde két betegnek és néhányan arról számoltak be, hogy könnyebben nyelnek, miután szájon át szedhető metronidazole-t vagy tinidazole-t kaptak.
Az elmúlt kilenc hét során egy páciens (66 éves) előrehaladott ALS tünetekkel agresszív kezelést kapott vénás metronidazollal+valamint hagyományos antibiotikummal (kezdetben Biaxinnal) 500mg tid metronidazolt kapott vénásan és 500mg Biaxint szedett szájon át. Az ő ALS diagnózisát a Mayo Klinikán állították fel. A betegnek légzési problémái voltak nyelv fasztikulációkkal, valamint gyenge volt a jobb karja. 24 órán belül ahogyan az várható volt a beteget lélegeztetni kellett. Egy hét hetes a fent említett terápia után a beteg javult és most már járóbetegként kezelik, lekerült a lélegeztetőről és már csak időnként használ nazális oxigént. Az intravénás terápia hatására a nyelvfasztikulációk megszüntek.
7 hét után a beteget levették az intravénás gyógyszerekről és szájon át kezelték tetracyclinnel (500 mg). Ennél a kezelésnél a nyelvfasztikulációk visszatértek. Ezért újra intravénás terápiát kapott ezúttal Rocephint, helyettesítve ezzel a szájon át szedett Biaxint és a nyelvproblémák megszüntek. A beteg napi szinten javulást mutat.
 Óvatos következtetés ez alapján: az etiológiai oka az ALS-nek a Borrelia burgdorferi.
 
A késői stádiumú ALS kezelése lehetséges agresszív antibiotikus terápiával aminek tartalmaznia kell mindenképpen a metronidazolet. Más kutatók mostanában tettek bejelentést a korai stádiumú ALS sikeres kezeléséről antibiotikummal.
Az ALS betegeket nem szabad sima hagyományos/konvencionális antibiotikus terápiával kezelni, amely nem tartalmaz nitroimidazolet.
 
Ezt a terápiát azonban ebben a szakaszában kísérleti jellegünek kell tekintenünk.

 
És most lássuk, hogy hogyan is jött össze a 150 beteg.
Amikor publikáltam a munkámat a metronidazolos lyme kezeléssel kapcsolatosan, kb. 20 beteg jelentkezett nálam azzal, hogy lyme és ALS betegek.

Amint arra a következtetésre jutottam, hogy kapcsolat lehet a két betegség között, onnantól fogva minden ALS beteget, akivel kapcsolatba kerültem és az orvosaikat is arra biztattam, hogy teszteltessék magukat lyme irányában. Körülbelül 30 emberről volt szó. Ez a legfontosabb csoport, mivel nem volt közöttünk olyan akinek negatív eredménye lett volna és nagyobb részük az IgG-re és IgM-re (Western Blot) is pozitívnak bizonyult, legtöbbjük megfelelt a CDC kritériumoknak is (mely a legszigorúbb és tartalmazza a 39kDa titert is).


Dr Nick Harris hozzám küldte az összes ALS betegét akik felkeresték őt és akik pozitívnak bizonyultak lyme-ot illetően. Ezeket a betegeket alaposan kikérdeztem, hogy kiderüljön hogy az ALS klinikai képe rájuk illik-e. Mindannyian az ALS-nek megfelelő tüneteket mutattak. Ők voltak kb 20-an.

Amikor a weboldalam elkészült, újabb 80 ALS beteg lépett velem kapcsolatba akiknek pozitív lyme eredménye volt. Nincs olyan ALS beteg aki negatív eredménnyel kapcsolatba lépett volna velem, de biztos, hogy ők is vannak páran.
Ha vennénk 150 lyme beteget akkor eléggé meg lennénk lepődve, ha mind a 150 pozitív eredményt mutatna, valószínü hogy csak 100 lenne közülük pozitív. A legtöbb ember ugye előre ki lett választva az eredménye alapján (de hát miért lépne velem valaki kapcsolatba akit ALS-sel diagnosztizáltak de lyme irányában negatív).

De amennyiben a két betegség egymástól független lenne, akkor maximum 100 pozitív eredményt várnánk, úgyhogy a 150 ember elég jelentős számnak tünik.

Azok, akiket ALS-sel diagnosztizáltak és lyme irányában pozitívnak bizonyultak azoknál is kialakulnak az ALS következményei. Előző csütörtökön elvesztettük Dean Chioles-t akinek a weboldala: http://www.shoptown.com/dean/. Vegyük figyelembe, hogy őt 1998-ban lyme-mal diagnosztizálták, mielőtt én még bármit is publikáltam volna a lyme-mal kapcsolatosan.

Akikről még szintén meg kell emlékeznünk: Brian Pierson és Katherine Crowe akiket szintén elvesztettünk, mindketten lyme pozitívak voltak. Brian alig volt 43 éves.


Ezidáig 5 tanulmány volt a
mely olyan ALS betegeket említ akik lyme pozitív szerológiával rendelkezdnek (köztük a Halperin tanulmány, mely statisztikailag is igen jelentős számú Bb pozitív ALS beteget említ) és egyet (Mandell, Steere) amely nem talált Borrelia antitesteket ALS betegekben.

Igazából az már Mandell és Steere felelőssége hogy előáljanak annak magyarázatával, hogy hogyan lehetséges az, hogy nem találtak lyme pozitív ALS betegeket, amikor én olyan könnyen rájuk bukkanok, és még maguk az ALS betegek is látják a kapcsolatot a két betegség között.
Talán a Yale egyik dolgozója majd olvassa ezt a cikket és vitába szállhatunk arról, hogy 12 évig miért nem került nyilvánosságra ez az összefüggés.

Üdvözletem mindenkinek:
Dr Martin Atkinson-Barr


Kapcsolódó információ:
 
A lyme-kór súlyos esetei félrediagnosztizálhatóak ALS-ként,  vagyis mint Amyotrophic Lateral Sclerosis, más néven Lou Gehrig betegség.
 
Már régóta érdekelt Dr Martz története, hogy hogyan gyógyult fel a motoros neuron betegségből és volt szerencsém hallani az előadását az ILADS konferencián 2010-ben, Londonban. Nem csak a betegségből történő felgyógyulásáról szólt az előadás, hanem azokról a tapasztalatairól amiket azután szerzett, hogy nyitott egy klinikát,ahol az SM-es, ALS-es, Parkinsonos és lyme-kóros betegek kezelésével foglalkozik.

 
 
 

 
 

 

A