Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lyme-kór és véradás

2015.03.10

Új kutatási eredmény Norvégiából:
6-ból egy véradó Norvégiában pozitív eredényt ad lyme-kórra!

New research from Norway:
1 out 6 blood donors in Norway tested positive for antibodies against Lyme Borreliosis!

http://www.nrk.no/sorlandet/ny-forskning-pa-flatt-1.12378613

11044532_10153127666779719_815702554531431587_n.jpg

Most pedig nézzük, hogyan is lehet jelentkezni a csontvelő donor adatbázisba. Nem jelentkezhet az akinek krónikus lyme-kórja van. Bár állítólag az IDSA szerint ugye ilyen nem is létezik, hogy krónikus lyme.

"Amennyiben teljesen felépültél valamilyen kullancs csípés okozta fertőzésből mint például lyme-kór, Ehrlichiosis, anaplazmózis, vagy Sziklás hegyi foltos láz, akkor jelentkezhetsz önkéntes csontvelődonornak. Amennyiben krónikus lyme-kórban szenvedsz, akkor nem jelentkezhetsz. A többi említett kullancs okozta fertőzésnek tudomásunk szerint nincs krónikus formája (emberekben)."

http://marrow.org/Join/Medical_Guidelines/Medical_Guidelines_for_Joining_the_Registry.aspx#Lyme Portal

Medical Guidelines for joining bone marrow registry: You may not register if you have Chronic Lyme.... but hang on - IDSA tells us - there is no such thing as chronic lyme - weird that huh !!!

Lyme Disease/Tick-Borne Disease

If you have fully recovered from a tick-borne disease such as Lyme disease, Ehrlichiosis, human anaplasmosis, or Rocky Mountain spotted fever, you may register to become a potential volunteer donor. If you have chronic Lyme disease, you may not register. The other tick-borne diseases mentioned are not believed to have chronic forms (in humans).

http://marrow.org/Join/Medical_Guidelines/Medical_Guidelines_for_Joining_the_Registry.aspx#Lyme

*********************************************************************************************************************************************

A magyarországi szabályok:

Véradás és Lyme-kórra vonatkozó szabályok Magyarországon:

Kullancscsípést követően a vírusos encephalitis és a borreliosis (Lyme-kór) lappangási idejét is figyelembe kell venni (kettô–négy hét, illetve 7–14 nap); az igazolt Lyme-kór végleges kizáró ok. Borreliosis esetén a szerokonverzió kettô–négy hét alatt alakul ki, és a szeropozitivitás adekvát terápia mellett is hosszú ideig megmarad.

 

Magyarországon aki bevallja hogy lyme-kórban szenved vagy szenvedett valaha az nem adhat vért, ennek ellenére nem szürik rá a vérkészítményeket.

 

És még egy szösszenet véradás kontra lyme ügyben a praxisblog.hu-ról:

@Tempus-Anh: Engem egy régi Lyme-kór miatt utasítanak el, bár mára már semmi gondom vele. Most akkor már soha többet nem adhatok?

Válasz erre
Tempus-Anh 2011.10.16. 09:46:27
@huncut:
Gondolom feltételezik, hogy a cudar Borreliák lappanganak valahol a szervezetedben, támadásra készen.
Válasz erre

huncut 2011.10.16. 10:07:32
@Tempus-Anh: Köszi. Akkor nem próbálkozom többet. De azért elgondolkodtató, hogy az enyém egy nagyon elhanyagolt kórság volt (korábban nem okozott problémát), mire kiderült, 10-12 év is eltelhetett, és közben sokszor adtam vért...