Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért lesz negatív a lyme tesztem ha lyme-kóros vagyok?

2015.03.20

lyme-disease--672x372.jpg

9 ok amiért a lyme tesztünk fals negatív/álnegatív lehet (vagyis szeronegatív lyme-kórunk lehet):

 

  • 1. A borrelia elleni antitestek jelen vannak, de a labor(vizsgálat) képtelen azt kimutatni

 

  • 2. A borrelia elleni antitestek nincsenek kimutatható szinten jelen a beteg szervezetében, mert a beteg  jelenleg, vagy a közelmúltban antibiotikumot szedett.

 

  • 3. A borrelia elleni antitestek nincsenek kimutatható szinten jelen a beteg szervezetében, mert a beteg jelenleg, vagy a közelmúltban gyulladáscsökkentő szteroid tartalmú gyógyszert szedett, melyek elnyomják az immunrendszert és ezek csökkentik vagy megszüntetik az immunválaszt.

 

  • 4. A borrelia elleni antitestek nincsenek kimutatható szinten jelen a beteg szervezetében, mert az antitestek hozzákötődnek a baktériumhoz és ezért nincs elég szabadon lévő antitest, amit a teszt érzékelne vagy kimutatna. Ebből az okból kifolyólag számos esetben a legsúlyosabb lyme betegek negatív teszteredményt kapnak, mert a rengetek fertőzést (baktériumot) képtelen az immunrendszer kezelni és azok ellen védekezni.

 

  • 5.Az antitestek nem kimutathatóak a lyme beteg szervezetében, mert immunszupresszált lehet (vagyis az immunrendszere el van nyomva) számos más ok miatt is, és ezért az immunrendszer nem reagál a baktériumra.

 

  • 6. Nincsenek antitestek kimutatható mennyiségben a beteg szervezetében, mert a baktérium megváltoztatta felszínét/ genetikai összetételét és ezért az immunrendszer nem tudja felismerni.

 

  • 7. Nincs a betegnek kimutatható antiteste, mert az immunrendszert nem stimulálták, hogy antitesteket termeljen - vagyis a tesztet túl korán végezték a kullancs csípés után 6-8 héten belül. Ezt még csak véletlenül se úgy értelmezd, hogy várnod kell a pozitív teszteredményre, hogy elkezdhesd a kezelést!
  • 8. Azért is negatív lehet az eredmény, mert a labor rosszul állította be a határértéket.

 

  • 9. És végül negatív lehet az eredmény azért is, mert bár a beteg szervezete reagál a baktériumra, de nem a megfelelő band-eket termeli (melyek alapján a pozitív diagnózist felállítják).

 

From the Lyme Disease Foundation brochure, Frequently Asked Questions About Lyme Disease

http://www.anapsid.org/lyme/lymeseroneg.html

 

 

Cikk a lyme tesztek pontatlanságáról, milyen okai vannak annak ha valakinek betegen is negatív lesz a tesztje, ilyen okok pl. hogy sok borrelia altörzs van viszont a teszt csak alig párat vizsgál ezekből, valamint mert a borrelia képes elrejtőzni az emberi szervezetben.

http://whatislyme.com/understanding-lyme-tests/

lyme-tests.jpg

**********************************************************************************************************************************************

Román lyme labor viszonylag jól megbízható teszttel:
http://www.lymediagnostic.ro/laboratorul-lyme-diag…/preturi/

Egy szlovén betegnek csupán itt és az Igenexnél tudták kimutatni a lyme-ot, 12 tesztből 10 negatív lett és csak kettő pozitív.
Info: 150 lej kb 10ezer Ft (kb ennyibe kerül)

***********************************************************************************************************************************************

A Magyarországon elérhető legmegbízhatóbb, de antitest vagyis ellenanyag kimutatáson alapuló (német gyártmányú) tesztet az Istenhegyi Géndiagnosztikán végzik:

http://igdklinika.hu/cimke/lyme-ambulancia/

***********************************************************************************************************************************************

Nem ellenanyag kimutatáson alapuló, kb 86%-os megbízhatóságú teszt az augsburgi lyme klinikáról a G1 Intézetben érhető el - Borrelia Elispot LTT vizsgálat (euro árfolyamtól függően kb 31 ezer ft):

http://www.g1intezet.hu/index.php/temak-megoldasok/belgyogyaszat-es-naturmedicina/289-kullancs-fertozesek-diagnosztikaja.html