Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chris története

2015.07.02

A 34 éves Chris világéletében utazni szerető, szabadon szárnyaló szellemiségü fiatalember volt, jelenleg mégis úgy kell róla gondoskodni, mint egy kisbabáról. Chris jelenleg a saját testének a foglya. Nem tud önállóan enni és beszélni is csak keveset, de szülei szerint az agya teljesen tiszta, mindent megért. Egy nap egyszer csak rángatózni kezdett az egyik ujja. "Pár hónappal később már remegett a keze és akkor már tudtam, hogy orvoshoz kell mennünk" - mondja John, az édesapja. Ő és felesége mindenféle specialistához vitték a fiukat, de senki sem tudta, hogy mi történik Chrissel.

"Orvos orvos után azt mondta, hogy a teszteredményei rendben vannak. Egy orvos még azt is mondta, hogy még fiatal és meg kell tanulnia együtt élni ezzel. Családja szerint számos alkalommal volt félrediagnosztizálva, többek között idegességgel, SM-mel és Parkinson-kórral is. A lyme tesztjük negatívan jött vissza, amikor azt elvégezték, viszont ezután Chris számos lyme társfertőzés tünetét kezdte mutatni, mint pl. sziklás-hegyi foltos láz. Végül három év speciális vérteszt keresése után egy vizsgálat megerősítette a lyme-kór fennállását.

"Ez egy valódi egészségügyi veszély - mondja Dr. Richard Horowitz, Chris orvosa, aki lyme specialista. "Rá kell jönnünk, hogy a betegség már igen elterjedt. Mindenféle más betegséget imitál, és az embereknek meg kell érteniük végre, hogy mennyire megbízhatatlanok a lyme tesztek, és meg kell ismerniük a betegség jeleit és tüneteit” - mondja Dr. Horowitz.

A betegség a korai szakaszban jól kezelhető antibiotikummal, de mint Chris esetében is, a késői szakaszban diagnosztizált betegek, amilyenek Dr. Horowitz betegei is, komoly komplikációkkal küzdenek már. Ezért kipróbáltak már alternatív terápiákat is, mint pl. az infraszauna.

„A betegeink legnagyobb része jobban lesz, de ez nem mondható el jelenleg a széles egészségügyi ellátó rendszerben megforduló betegekre is” – mondja dr. Horowitz. Szerinte a krónikus lyme betegek szervezete nem tudja a toxinokat megfelelően kiüríteni. A társfertőzések kezeléséhez többféle detoxikáló kiegészítőt is használ az antibiotikumok és vírus ellenes gyógyszerek mellett.

Bev, Chris anyukája: „Chris nem tudja lenyelni a pirulákat, ezért összetörjük azokat”.

Chris napi 60 féle gyógyszert és kiegészítőt szed. Ezek drágák, és nem teljesen fedezi őket az egészségbiztosítás, többek között ilyen problémákkal is szembesülnie kell a családnak.

http://philadelphia.cbslocal.com/2014/07/07/health/