Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Sápi Éva

2015.05.02

Áttörés a Lyme-kórban szenvedők számára

 

Amint az óvatlan piknikezők és hátizsákos túristák gyanútlanul éppen szabadidős tevékenységeiket üzik a nyáron, a kullancsok legveszélyesebb fegyverükkel, a Lyme-kórral várják őket.

Egy új kutatás szerint a kullancsok már hordozói olyan más betegségeknek, amelyek nem reagálnak a penicillinre. A kutatás azután kezdődött el, hogy a Lyme-kórt övező vita már több mint egy évtizede elmérgesedni látszott. Egy molekuláris biológus Dr. Eva Sapi érkezett a New Heaven-i egyetemre. Dr. Sapinak idegrendszeri problémái (gyulladás) lettek egy kullancscsípés következményeként, korábban azonban rákkutatással foglalkozott. De amikor a Lyme-kór minden tünete mutatkozott már rajta, többek között járási nehézségek, elment hogy egy tesztet csináltasson, azonban ennek eredményétől mégjobban összezavarodott, ugyanis a teszt eredménye Lyme-kór irányában negativ lett. 

 

“A kutatók még csak azt sem tudják, hogy mi is az a Lyme-kór” mondja Dr. Sapi. “Rájöttem, hogy valakinek visszafelé kell lépnie, és tesztelni a kullancsokat”. És ki lenne erre alkalmasabb, mint Dr. Sapi? Az elismert kutató aki a terápiás radiológia szakembere, gyorsan bele is futott egy jelentős felfedezésbe: rájött, hogy a kullancsok fertőzöttek lehetnek mycoplasmával, egy alattomos életformával. A kullancs továbbadja a mycoplasmát az embernek, ami aztán mindenféle káoszhoz vezet a szervezetben. Amint Dr. Sapi vizsgálódni kezdett, egyéb más pathogéneket is talált, amik a kullancsokban élnek.

 

A negativ eredménnyel rendelkező lyme betegek valamint a kétkedő orvosok nagy csoportja (akikhez korábban Dr. Sapi is fordult problémájával) Dr. Sapihoz fordult segítségért. “Rengeteg orvosnál jártam, akik kinevettek”.

A Dodds Hall nevü laboratóriumát, mely az elszántság és humor keveréke, végzős kutatók hada zsongja körül. Különféle csoportokra oszlanak különféle feladatokkal. Egyik asszisztense, Saion Sinha professzor csatlakozott hozzájuk, egy olyan új eljárást keresve, mely a nanotechnológiát kívánja használni, hogy egy új, pontosabb teszteljárást dolgozzanak ki. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy a legjobb Lyme teszt is az esetek 70%-ban fals negativ eredményt ad.

 

“Amennyiben tudod, hogy valakinek mycoplasmája van, akkor tudod azt kezelni” mondja Dr. Sapi. Megemlített egy kiscsoportos kutatást, 7 Lyme tüneteket mutató beteggel, akik negativ laborlelettel rendelkeznek. Amikor azonban mycoplasmára letesztelték őket, mind a hét eredménye pozitív lett. Amikor kezelték őket, mindannyian a javulás jeleit mutatták.

A biofilmről:

Az ő szavaival élve: “Összességében, amennyiben be tudjuk bizonyítani, hogy a Borrelia burgdorferi biofilm struktúrája azt rezisztenssé teheti az antibiotikumokra, akkor ebben az esetben ez logikus magyarázatot adhat arra, hogy a hosszú távú antibiotikum kúra miért is vall kudarcot a lyme esetében. A tanulmányunk végeredménye újfajta terápiás megközelítést nyújthat a Lyme betegségre szakosodott orvosoknak krónikusan beteg pácienseik gyógyítására.”

Eredeti

itt: http://www.cynthiamchase.com/publications-cynthia-chase-likes/499/review-cutting-edge-research-by-eva-sapi-ph-d

és itt: http://www.newhaven.edu/unhtoday/archive/UNH_09172007/pages/faculty_profile.html