Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Babézia embereknél 2.

2015.05.31

screen-shot-2015-05-29-at-3.04.10-pm-640x350.png

By on May 29, 2015

 

Egy kollégám már évek óta furcsa és kellemetlen tünetektől szenved. Az orvosai folyton félrediagnosztizálják őt. Néha rosszabul van a gyógyszerektől amiket kap, ahelyett, hogy javulna az állapota.

Például amikor együtt utaztunk egy konferenciára, a bal szeme mögül kiinduló fejfájása volt, beismerte, hogy elég gyakran küzd ezzel a problémával. Gyakran van nyomásérzése az arcüregeiben, arcüregből kiinduló fejfájására gyakran kap gyógyszert de ezek semmit sem használnak.

Sok más tünetét is említette, amelyeket a babézia nevü parazitafertőzés okoz.

Elég hamar felismerem a babézia tüneteit, mert a férjemnek több mint 20 évig volt ez a betegsége. A kollégámnak gyakran vannak hőhullámai, amire orvosa azt mondta, hogy csak a menopauza tünete, noha ezen már négy éve átesett. A kollégám tünetei eléggé mások mint amiket a menopauza okoz, sokszor éjszaka leizzad teljesen. Ezenkívül még rengeteg olyan tünetet felsorolt, mely beleillik a babézia tünetcsoportjába, és ami jól reagál a gyógyszeres kezelésre, csak ehhez előszőr tudnia kellene, hogy ebben szenved.

Mit is kell keresni?

A babézia egy protozoa piroplazma, mely a vörös vértesteket fertőzi meg, és Victor Babes román bakteriológus fedezte fel. Több mint 100 altörzse van, habár csak kb egy tucat fertőzi meg az embereket és az állatokat. A jelenlegi tesztelési metodika sajnos csak két fajt képes kimutatni, a babesia microti-t és babesia ducani-t.

A babézia tünetei változnak, és nem kell, hogy egyidejüleg fennálljanak. A klasszikus, legjelentősebb tünetek listája:

Izzadás - lehet csak a homlokod izzad, de a is lehet, hogy csavarni tudod a vizet a ruhádból. Ez nem hőhullám,  napközben és gyakran éjszaka is egyaránt előfordul.

Fejfájás - főleg az elülső részen lévő fejfájás, a szemek mögött... amit gyakran arcüreg okozta fejfájásnak diagnosztizálnak, pedig nem az. A borrelia okozta fejfájás főleg a fej hátsóbb részén fordul elő, vagy olyan érzés, mintha abroncsban lenne az ember feje. A babézia esetében az arc elülső részén érzi a beteg a fejfájást.

Érzelmi problémák - a babézia egy agresszív fertőzés, amelytől az agyad gyenge gyulladásba kerül. A következmények hangulatingadozás, álmatlanság, depresszió, idegesség, fejfájás, egyensúly problémák és fülcsengés. Valószinü, hogy a listában látottakból csak egy-kettő áll fent egyszerre.

Szívpalpitáció - a szívritmusproblémák elég jellemzőek. Ha probléma van a szíveddel, a pulzusoddal és a vérnyomásoddal, és más babézia tüneted is van, akkor azt gyanítom, hogy egy kórokozó a szívedben található. Lehet babézia, lyme vagy más társfertőzés.

Légszomj - ez a legijesztőbb tünet amennyiben komoly tüneteket produkál. Könnyen pánikrohamként diagnosztizálják félre. Sokszor tévesen asztmának vagy légszomjnak diagnosztizálják vagy esetleg tüdőbetegségnek, de nem javul az albuterolra, belélegzett kortkoszteroidra. Igazság szerint ezek a gyógyszerek csak rontanak a helyzeten.

IMG_6964

Biztosan azt gondolod, hogy egy ilyenfajta légszomjjal tudnak valamit kezdeni a sürgősségin, de az igazság az, hogy a babézia okozta változattal nem igazán tudnak ott csinálni semmit sem. Gyakran egyszerüen pánikrohamnak vélik a sürgősségin. Ezt nem pszichiátriai gyógyszerekkel kell kezelni, hanem anti-parazita, vagyis parazitaellenes gyógyszerekkel.

Deja vu érzés - ilyet már láttam - ez is a babézia egyik fura tünete. Tulajdonképpen egy olyan érzés, hogy veled már ez korábban megtörtént.

Álmatlanság - minden embernél más, de a végeredmény ugyanaz, a nem igazán pihentető alvás. Tudsz aludni pár órát, de az nem igazán pihentető. Másoknak fura álmaik lehetnek, vagy csukott szemmel furcsa villanásokat láthatsz. A lényeg, hogy a babézia fertőzés előtt úgy tudtál aludni mint egy kisbaba, viszont a fertőzés óta a mély és pihentető alvás egyszerüen lehetlen számodra. Az alvásmegvonás a lymenak és társfertőzéseinek egyaránt közös tünete.

Hólyaggyulladás - ez egy olyan hólyaggyulladás, mely nem reagál az antibiotikumokra. Ez általában bartonella vagy borrelia tünet (babéziára nem annyira jellemző), de az antibiotikum hatására gyakran felerősödnek a tünetek.

A babézia tünetei:

Screen Shot 2015-05-27 at 11.50.41 PM

A babéziát rovarok terjesztik csípés útján, általában a kullancsok. A babézia a lyme társfertőzése, ugyanaz a kullancs fertőz meg vele ami egy csípéssel számos más fertőzést is beléd fecskendez, amit én csak a klánnak hívok. Mivel elég nagy zavar van a társfertőzések körül, felsorolok néhány kórokozót és betegséget hozzá, amit okoznak, kiváltanak:

Organisms

A kullancsok által lehet sajnos a lyme-kórt és társait legkönnyebben elkapni, mindezeket egy csípés által. Nem kell hozzá túrázni menni, elég ha csak elmész golfozni vagy csak sétálsz egyet a kutyáddal a parkban. Még a saját nappalidban és saját ágyadban is elkaphatod! Sok beteg soha nem vette észre a csípést, és a kullancsot sem látta soha. Az egészségi állapotuk az egészségesből átment szörnyübe, de fogalmuk sincs, hogy miért.

A szerencsés emberek észreveszik a kullancsot, ahogy beléjük csimpaszkodik, és ezáltal szerencsések, hiszen rögtön kezeléshez juthatnak. Míg akik nem veszik észre, évekig egyik orvostól csapódnak a másikhoz, és nem is tudnak a betegségükről. A kullancsot sajnos a háziállatod is hazaviheti, (kutya és macska) és ezek innen átmehetnek rád. Igazság szerint a kullancsok téged jobban kedvelnek, hiszen te nem viselsz kullancs és bolha nyakörvet. A háziállatok sajnos a leggyakoribb szállítói a kullancsoknak, és a kullancsot nem veszed észre a bőrödön, mert érzéstelenítik a bőrödet és ezért nem érzed, amikor beléd csimpaszkodik és befúrja magát.

A babézia tesztek csak ritkán képesek kimutatni a babézia fertőzést sajnos.

A legtöbb teszt sajnos csak árnykergetés ezeket a betegségeket illetően, igazából az eredmény attól függ, hogy hogyan reagál az immunrendszered (termel-e ellenanyagot), bár néhány teszt egy pár alfajt képes kimutatni, de ha neked egy másik törzsed van mint amit a teszt vizsgál, sajnos nem fog kimutatni semmit. Az alfajok nem mind kimutathatóak, ezért a diagnózist a kórtörténet alapján kell megállapítani.

Források:
Cikkem a Huffington Post-on “Feel Bad? It’s Lyme Unless Proven Otherwise”

Headache Free: Relieve Migraines, Tension, Cluster, Menopause and Lyme Headaches by Suzy Cohen, RPh (yes, me!) and I wrote a chapter devoted specifically to this kind of head pain.

The Diagnosis and Treatment of Babesia by Dr. James Schaller

Checklists for Bartonella, Babesia and Lyme by James Schaller M.D. and Kimberly Mountjoy M.S.

Why Can’t I Get Better? Solving the Mystery of Lyme & Chronic Disease by Richard Horowitz, MD

Website for Dr. Marty Ross, his practice is in Seattle and he has lots of information and ebooks/videos and “conversations” at his site.

Website for Dr. David Jernigan to Hansa Center in Wichita, Kansas. Dr. Jernigan is the author of Beating Lyme Disease, Living the Good Life in Spite of Lyme, 2nd Edition.

Herbal Antibiotics, Natural Alternatives for Treating Drug-Resistant Bacteria by Stephen Harrod Buhner.

Herbal Antivirals, Natural Remedies for Emerging and Drug-Resistant Viral Infections by Stephen Harrod Buhner.

Out of the Woods:Healing Lyme Disease – Body, Mind and Spirit by Katina Makris

Gone in a Heartbeat, A Physicians Search for True Healing by Dr. Neil Spector

Suzy Cohen, RP