Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kullancs által terjesztett betegség veszélyezteti az amerikai vérkészletet

2016.09.07

MTI

A kullancsok által terjesztett, súlyos betegséget okozó babéziózis fertőzés növekvő fenyegetettséget jelent az amerikai vérkészletre – állapították meg hétfőn az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatói.

Jelenleg nincs olyan, a CDC által engedélyezett teszt, amellyel vértranszfúzió előtt megvizsgálnák a Babesia microti parazitára az adományozott vért.

A CDC 31 éven át, 1979 és 2009 között követte nyomon a parazitával való fertőzéseket. A Babesia microti fertőzést vérszegénység, láz, borzongás és fáradtság kíséri, okozhatja egyes szervek leállását, és akár halállal is végződhet.

Barbara Herwaldt kutatásvezető és csoportja az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban tette közzé tanulmányát a fertőzésszám alakulásáról. A vizsgált időszakban 162 ember fertőződött meg a parazitával az Egyesült Államokban, az esetek 80 százaléka azonban az utolsó évtizedben történt.

A koraszülöttek különösen érzékenyek a fertőzésre. Egy másik tanulmányban, amely a Pediatrics című orvosi folyóiratban hétfőn jelent meg, a Nebraskai Egyetem kutatói elemeznek hét olyan esetet, amikor koraszülött babák vértranszfúzió közvetítésével fertőződtek meg babéziózissal.