Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziklás-hegyi foltos láz

2015.05.26

 

Sami vagyok és így kezdődött az egész:

1samtaig

2015. április 24-26-ig anyuval, apuval és testvéremmel kempingezni mentünk Columbusba a Babcock tóhoz. Mivel a szüleim úgy informálódtak, hogy ennél a tónál kullancsok is vannak, ezért naponta háromszor átnéztek bennünket. Vasárnap, pár órával azelőtt, hogy elindultunk volna haza újra átnéztek bennünket. Úton hazafelé a fejem tetején egy kullancsot éreztem, apu megállt és kiszedte belőlem. Már megcsípett és belém volt csimpaszkodva.

Hazamentünk, és egészen május 1-ig jól voltam. Ekkor már nem volt kedvem semmihez, csak feküdtem. Május 2-án fejfájással ébredtem, aznap lettem beteg, és hánytam. Vasárnap vagyis másnap már kiütésekkel keltem fel, anyu és apu azt hitték, hogy bárányhimlőm van. Volt egy kis hőemelkedésem is. Csak ültem a székben és nem voltam éhes, de tudtam inni.

http://artyswebdesign.netfirms.com/blog/wp-content/uploads/2015/05/DSC_0670.jpg

 

Május 4-én felment a lázam, még mindig kiütéseim voltak, még a talpamon is, és szörnyen éreztem magamat, egész nap csak aludtam. Elmentünk az orvoshoz, nagyon fájt a járás, ezért anyukámnak ölben kellett vinnie. Hánytam és lázam volt akkor is amikor odaértünk. Az orvos szerint semmilyen vérvizsgálatra nem volt szükség, szerinte száj és körömfájás betegségem van, igyak sokat és 7-10 nap alatt elmúlik.

Május 5-én már a mosdóba sem tudtam kimenni egyedül, valakinek ki kellett vinnie.

Május 6-án ugyanúgy voltam mint előző nap. De ezúttal elkenődött a beszédem, senki sem értette, hogy mit mondok. Már inni sem volt kedvem, féltem tőle, mert ha ittam akkor hánytam is.

Május 7-re már jobban kellett volna lennem, de nem lettem. Csak rosszabbul. Egész nap csak aludtam.

Május 8-án nem volt javulás, anyukám felhívta a doktort akinek nem volt ideje velük beszélni. Anyu és apu mondta, hogy ez már nem az orvosunk többé.

Május 9-én már inkontinenciával is küzdök, és a bélmüködésem sem tudom már szabályozni.

Május 12-én anyu és apu úgy gondolták, hogy már éppen eleget vártunk. A lázam még magasabb lett, nem tudtam inni, még mindig nem ettem. Elvittek a sürgősségire a kórházba. Ott vértesztek készültek és bebizonyosodott, hogy nincs száj-köröm fájás betegségem. Átvittek egy gyerekkórházba, mert nem tudták mi bajom.  Egy egész csapat orvos megvizsgált, vért vettek és 99.9% pozitívan jött vissza a tesztem Sziklás-hegyi foltos lázra. Kétféle intravénás antibiotikumot kezdtem kapni. És oxigént is kaptam mert a tüdőmmel is baj volt. Még 5 napot kellett várnunk a végleges és biztos eredményre.

Május 13: a lázam még mindig ingadozik, ezért tylenolt és ibuprofent kapok. A kezem és lábam is feldagadt, napi kétszer vért vesznek tőlem, és az intezív osztályra vittek át, oxigént is kapok.

Május 14: alszok, a lázam még mindig hullámzik. Nem tudom a szemeimet nyitva tartani. Az egész testem fáj, senki nem érhet hozzám, mert különben sikítozok. A karom nagyon fáj az infúziótól és vérvételektől. Még mindig inkontinens vagyok és nem tudom a bélmozgásomat szabályozni.

Következő nap: Már két hét telt el. Ma már jobb napja volt Saminek. Az oxigént már csökkentették, mert jobban tud önállóan lélegezni, és már az intravénás gyógyszerekről is lekerült. Már kicsit tudott inni és enni is. A legtöbb vérvizsgálat javulást mutatott.

Fizikoterápiát írtak ki, hogy segítsenek neki újra járni. Mi szülők, egy kicsit megkönnyebültünk.

Május 16: még mindig várjuk az eredményt, mert az antibiotikum használ, akár Sziklás-hegyi foltos láz betegsége van akár nem. Már nincs láza, nincs oxigénre kötve.

Május 17: bebizonyosodott hogy a diagnózis helyes volt! Már tudok ülni a kerekesszékben és a mosdóba is ki tudok menni anyu és apu segítségével.

Az antibiotikumot még mindig napi kétszer kapja, ez segít. Nagyon nagy örömöt szerzett nekem, mert már ki tud menni újra a mosdóba, jól tud ismét beszélni és már enni is tudott.

Május 18: az orvosoknak nagyon jó híre van, hazamehetek! Még egy ideig fizikoterápiára kell járnom, mert még gyengék a lábaim, de már jöhetnek hozzám látogatók!

http://artyswebdesign.netfirms.com/blog/

A betegség tünetei:

Korai tünetek: a csípés után 2-14 nappal jelentkeznek, láz, hányinger, hányás, izomfájdalom, étvágytalanság, és fejfájás. A későbbi tünetek kiütések, hasi fájdalom, izületi fájdalom és hasmenés.

A Rickettsia rickettsii nevü kórokozó okozza, ami a vérereket támadja meg és ha ezek károsodnak, akkor a vasculitis nevü betegséget okozzák, mely az agyban és a belső szervekben vérzést okozhat. Ezáltal a vérkeringés felborulását okozhatja a kézben és lábban, és a végeredmény amputálás lehet. Azok a betegek, akik az első két hétben súlyos vasculitisben szedvednek, tartós károsodást szenvedhetnek idegrendszeri valamint a belső szervek terén. Akiknél az első két hétben nem alakul ki ez az érroncsolódás és sérülés, azok általában teljesen felépülnek néhány naptól hónapokig tartó időintervallum alatt.

Kezelés: Doxycycline az első számú gyógyszer felnőtteknél és gyerekeknél is és ahogy megvan a diagnózis azonnal el kell kezdeni a kezelést. A legjobb kimenetel akkor várható, ha öt napon belül elkezdik a kezelést.

Javasolt adag:

Doxycycline felnőtteknek és gyerekeknek is:

Felnőtteknél: 100 mg 12 óránként

Gyerekeknél: 45kg alatt 2.2mg/testsúly kg-ként napi kétszer

A láz elmúlása után még legalább három napig folytatni kell a kezelést, amig nincs klinikailag is bizonyított javulás. Az átl. kezelési idő 7-14 nap.