Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. John Drulle tanulmánya

2015.04.30

Dr. John Drulle

10926397_835381346525111_3600636184913395767_n.png

 

(1990-es tanulmány)

 

A lyme-kór nagyon veszélyes a terhességre nézve, nagyon súlyos komplikációkat okozhat (vetélés, fejlődési rendellenesség, halva születés, a baba meghal születés után pár órával stb.)

 

A terhesség képes elnyomni a lyme tüneteket, és szeronegativitást is okozhat emiatt.

Azok a nők, akiknek tesztje pozitív, de tünetmentesek éppen, kisebb az esélye, hogy továbbörökítik a betegséget - lehetséges, hogy az antitestek jelenléte megakadályozza a borreliákat abban, hogy átjussanak a placentán.

A gyerekek akik lyme-kórosan születnek (újszülöttek) nagy valószinüséggel szeronegatív lyme-kórosak lesznek, de van pár akiknek tesztje pozitív.

Sokkal jobb lyme tesztekre lenne szükség (főleg terhes nőknél), a szerológia tulajdonképpen nem mérvadó, az orvos itt vizeletből végzett PCR-t javasol.

 

Az orvos többféle kezelési metódust javasol, a terhes nőknél még agresszívebb terápiát javasol, mint az átlagos lyme betegeknél.

 

  • Az olyan anyukánál akit terhessége alatt endémiás területen (fertőzött kullancsokkal) ér kullancscsípés, szájon át szedett antibiotikummal kezelne mivel alapból egyes stádiumú lyme-osnak feltételezi (ergo megelőző terápia). 1-2 hónap Amoxicillin vagy Ceftin terápiát javasol (Tetracycline és Doxycycline ellenjavalt terhesség esetén!)
  • Ha anyukánál terhesség alatt jelenik meg a lyme-folt (tehát vélhetően frissen fertőződött), akkor 3-4 hetes intravénás terápiát javasol Claforan, Rocephine vagy Penicillin-nel. Bizonyítékok vannak rá, hogy a borrelia tünetek okozása nélkül is a csípés után 5 nappal már szétterjedhet az anya/ember szervezetében. A szájon át adott penicillin terápia ilyen esetben volt hogy nem volt eredményes.
  • Lyme-kórral diagnosztizált anyuka (tünetek és teszt alapján) de nem volt észlelhető kullancscsípésse és lyme-foltja és eddig még nem kapott kezelést betegségére intravénás kezelést kell hogy kapjon. Miután ilyen esetben nem tudjuk, milyen régóta áll fent a fertőzés, ezért feltételeznünk kell, hogy a borrelia spirochéta szétterjedt a szervezetben. Lehetséges, hogy mivel a terhesség is egy immunrendszert elnyomó állapot, ezért a spirochéta emiatt kiléphet a véráramba és elérheti a placentát.
  • Azt javasoljuk, hogy azoknál a terhes nőknél, akiknek aktív vagy kezelt lyme-kórjuk van, végezzenek havonta antigén lyme (PCR) vizsgálatot vizeletből a terhesség 7. hónapjáig ellenőrzésként. Vannak rá bizonyítékok, hogy a 3. trimeszterben ez a vizsgálat fals pozitív eredményt adhat.
  • Miután megszületik a baba, javasoljuk a placenta tesztelését spirochétákra, amennyiben jelen vannak a placentában, akkor az újszülöttet intravénás antibiotikummal kell kezelni.

 

"Lehet, hogy ezek a kezelési módok túl agresszívnek és túlgyógyszerezésnek tünhetnek, de sajnos praxisom során láttam számos lyme-mal született babát és tisztában vagyok ennek nagyon súlyos következményeivel. Az általunk javasolt módszerek követésével a kezelt terhes nőknél mind jó eredményt tudtunk elérni."

http://johndrullelymefund.org/wp-content/uploads/2012/02/Pregnancy-and-Lyme-Disease.pdf

11071740_1092718747420300_7628012474309975183_n.jpg

Facebook csoport lyme-os gyerekek anyukáinak:

https://www.facebook.com/groups/LymieMomsUnite/